Ћеранић се и у Таблоиду хвалисао сарадњом са CIA и BND

Током кратког мандата проведеног на челу Операција Обавјештајно-безбједносне службе Републике Српске, која је преименована и „реформисана“ из старе Државне безбједности РС по диктату обавјештајаца западних земљаља након што је дошло до раскола и пуча који су предводили Биљана Плавшић и Милорад Додик почетком 1998. Предраг Ћеранић је блиско сарађивао са америчком и њемачком централном обавјештајном агенцијом, CIA-а и BND, о чему детаљно говори и у интервјуу који је дао листу Таблоид. Дијелове из овог интервјуа везане за сарадњу Ћеранића са страним службама, током кратког мандата проведеног на челу Операција СДБ-а преносимо у цјелости.

– У марту 2001. године у својству заменика директора, предводио сам делегацију Обавештајно-безбедносне службе Републике Српске у Сједињеним Државама. Отишли смо на позив владе САД и у Ленглију (седиште CIA) имали низ састанака. Тема једног од њих било је присуство исламских терориста у БиХ. По том питању имали смо идентичне ставове као и наши домаћини – исламски терористи БиХ се користе као транзит. Уточиште, скровиште до наредне акције. Мислим да је ситуација остала непромењена до данас.

Како су Вас примили амерички обавештајци?

– У Ленглију смо разговарали о видовима сарадње који би били у обостраном интересу. Та посета, а били смо први из Републике Српске који су тамо дошли, била је резултат тада квалитетних односа између наше и америчке службе. То смо дуго и пажљиво градили с циљем да нас они прихвате као партнере у једној регији за њих веома битној. Прво смо имали више састанака у БиХ, па и заједничких акција против обавештајне службе једне исламске земље (Саудијска Арабија), за коју су они ценили да је покровитељ неким терористичким групама у БиХ, у смислу пружања логистике.

Како се према Американцима односила бошњачка обавештајна служба AID?

– Бошњачка обавештајна служба AID тада није хтела да сарађује с Ленглијем на том пољу, чак им је директор AID-а рекао да је та држава (Саудијска Арабија) велики пријатељ БиХ као и Сједињених Држава.

Какве сте кораке преузели након става AID?

– Такав однос створио је простор за нас. Уследило је неколико курсева одржаних у Бањалуци на којима су наши људи обучавани од америчких инструктора. Нико није спомињао могућност спајања српске обавештајне службе с бошњачком и хрватском у једну. Американци су мислили да то не би било добро решење у БиХ. Доживљавали су нас као партнере.

У то време шеф CIA био је Џорџ Тенет?

– Да. Имали смо добар однос с њим. У Ленглију смо му поклонили икону светог Ђорђа рађену у дрвету. На њега је то оставило посебан утисак, пошто је пореклом Грк.

Сарађивали сте и с немачком обавештајном службом BND?

– Идентичан однос према нама имала је и у немачка обавештајна служба, с којом смо имали присну сарадњу, чак је председник BND-а долазио код нас у Бањалуку. Исламски тероризам био је основна тема наших вишечасовних разговора. Оно што бих издвојио као куриозитет је да је крсна слава Обавештајне службе Републике Српске – Свети великомученик Георгије, уједно и заштитни знак.

НЕБОЈША ВУКАНОВИЋ

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.