Dvije smrtne kazne za pljačku narodne imovine (ipak su oni bili amateri…)

Okružni sud u Sarajevu osudio je na smrt strijeljanjem Sulejmana Opačinu i Ibrahima Imamovića, bivše službenike Rudnika Breza.

Juče je Veliko vijeće Okružnog suda u Sarajevu pod predsjedništvom Dobrile Dučić izreklo kaznu smrti strijeljanjem Sulejmanu Opačinu i Ibrahimu Imamoviću, bivšim službenicima Rudnika Breza zbog krivičnog djela pljačke, dok su trojici ostalih službenika ovog rudnika izrečene kazne strogog zatvora od kojih najteža Mustafi Salčinoviću – u trajanju od 20 godina.

Javni tužilac je optužio Ibrahima imamovića, šefa obračunske kancelarije i isplatničara jame „Goruša“ i separacije rudnika Breze, Mustafu Salčinović voditelja obračuna bolesničkih lista i knjige hranarine, Sulejmana Opačina isplatničara jama „Izbod“ i „Grabovnik“, te Saliha Bašića, isplatničara prometa „Komunalne“ da su se u septembru 1054. godine sporazumjeli da prilikom izrade mjesečnih rekapitulacije za pomenute objekte rudnika, povećavaju ukupna primanja radnika i tako nastali višak novca prisvajaju i dijele. Pošto bi na osnovu tako prepravljenih rekapitulacija na blagajni podigli novac, višak bi odvajali i dijelili. Da zbirove rekapitulacije usklade sa mjesečnim isplatnim listama i time prikriju svoja djela, po završenoj isplati, u isplatne liste bi unosili zarade izmišljenih lica ili bi povećavali postojeća primanja radnika zavedenih u isplatne liste. U tim listama prepravljali su i nešto primanja kao i zbirove stranica. Na taj su način od septembra 1954. do juna 1955. godine prisvojili i podijelili 2,697.145 dinara.

Sud je pri izricanju kazne imao u vidu bezobzirnost optuženih prema imovini Rudnika i smišljeno izrađen plan i sistem pljačke. Interesantno je da su Opačin i Imamović bili u dobrom materijalnom stanju, pa su se ipak odlučili na ovakav „podvig“. Opačin je čak izjavio da od svoje zarade nije ništa davao kući, jer ga je otac izdržavao.

Salčinović, Opačin, Imamović i Bašić osuđeni su i na kaznu konfiskacije imovine, te da nadoknade štetu rudniku Breza u iznosu od 2,697.145 dinara.

C.T.

Sarajevo, oktobar, 1956.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.