Додиковог преторијанца Ћеранића обучавала ЦИА-а у свом сједишту

Први удбаш Републике Српске, високи функционер МУП-а и самозвани експерт за безбједност Предраг Ћеранић је амерички човјек кога је обучава ЦИА-а!? То је признао сам Ћеранић у интервјуу Слободној Босни објављеног 5.6.2008. у коме се хвали добрим односима и сарадњом са Американцима, те потврђује да је на њихов позив као провјерен кадар и шпијун средином марта 2001. године боравио у сједишту ЦИА-а у Ленглију. Ћеранић се хвали да је као службеник ОБЕ предано радио на откривање Срба осумњичених за ратне злочине, да је у Сарајеву представио нови план разбијања мреже помагача и хапшење хашких оптуженика, те да је у више наврата помагао својим партнерима из Америке.

Најзанимљивији дио интервјуа односи се на Ћеранићеве тврдње да је помогао Американцима да открију два возила која су наводно нестала у БиХ током тајне операције откривања Радована Караџића, а своју лојалност и оданост Американцима Ћеранић је био спреман доказати чак и свједочењем пред америчким Сенатом. „ Американци су затражили помоћ у тражењу два украдена возила и софистициране опреме „блацк боx“ за праћење која је била у гепеку јер су се бојали да ће пасти у руке Русима. Са најбољом оперативом сам преровио Семберију и Тузлу, био сам упоран и желио сам помоћи Американцима, и на крају смо опрему нашли у Босанском Новом. Тада сам открио да су моји амерички пријатељи прикрили дио истине јер два возила „голф 3“ нису нестала у Тузли већ Подграбу код Пала када су се два маринца трагајући за Караџићем приближила његовој кући, а његово обезбјеђење их је разоружало и ликвидирало. Оружје су задржали, возила продали у Бугарској, а шпијунску опрему сакрили у Босанском Новом, гдје сам је ја касније открио. Спреман сам о цијелом догађају и детаљима да свједочим и пред Комисијом америчког Сената..“ свједочио је Ћеранић Мирхи Дедић, новинарки Слободне Босне.

Интервју је дао само 7 дана након смјене, и у њему Ћеранић јавно тражи помоћ и заштиту Американаца након што га је тадашњи високи представник Мирослав Лајчак одстранио из ОСЕ због веза са Стојаном Жупљанином. Тврдио је да иза отказа стоји тадашњи замјеник директора ОСЕ Ристо Зарић, тешко га оптужујући да је одговоран за злочине у Сребреници. Између осталог Ћеранић каже да су га разочарали и неки Бошњаци, попут Алмира Џуве и Златана Рамића, јер му нису вјеровали и помогли у хватању Срба – хашких бјегунаца?!

Имајући у виду санкције и лоше односе Милорада Додика и САД-а, свакако треба изразити бојазан да Ћеранић поново има улогу „тројанског коња“ и двоструког агента који поткопава предсједника Српске одајући важне информације. Ћеранић се у више наврата јавно хвалисао због сарадње са ЦИА-ом и пријатељества са Американцима, па га је чудно сада слушати како критикује САД због увођења санкција Додику.Ћеранић јавно признаје да је био двоструки агент који је радио за више Служби, да је радио за Амере против Руса, па не треба пуно вјеровати у његове новије изјаве и колумне у којима хвали Русију и Путина а напада америчку спољну политику.

Да ли је Ћеранић подијељена личност и треба ли имати повјерење у Додиковог преторијанца и првог обавјештајца Српске, високог функционера МУП-а Републике Српске? Према подацима из књиге „Чувари Југославије“ Предраг Ћеранић је рођен 1.1.1964. у Зеници од оца Војина и мајке Љиље, и као млад студент треће године Филозофског факултета у Сарајеву, комуниста и Југословен по националности, постао је доушник ДБ-а кодног имена „Славуј“ задужен за шпијунирање студената у Студентском дому „Братство и јединство“. Након тајне акције „Леопард“ ,у којој је озвучена соба 404 у студентском дому и праћен студент Жељко Павић, Ћеранић је награђен и од сарадника под контролом Мунира Алибабића и Златана Рамића напредовао до радника ДБ-а. Након пуча, Биљана Плавшић и Милорад Додик су га поставили на чело ОБС-а РС, али је убрзо смијењен због нестанка веће количине новца из трезора ДБ-а. Из тог времена ће остати упамћен по изјави да је Радован Караџић велика опасност за регион јер је набавио атомску бомбу?

Поставља се питање може ли се бивши Југославен и ситни шпијун који је цинкарио колеге студенте преобразити у великог патриоту и Србина који штити Републику Српску, како Ћеранић покушава да се сада лажно представи. Кратка биографија довољно говори да је „Славуј“ обичан шпијун и улизица, а Меша је за улизице давно рекао да су најгори, најштетнији и најпокваренији људи који сију страх и подржавају сваку власт, да су као пси вјерни свакој држави а као курве невјерни господару.

Кад је велики Меша писао о улизицама стиче се утисак да је пред собом имао слику лажног експерта и аналитичара, који већ деценију својим лажима, подметачинама и подлостима контаминира јавни простор и трује грађане Републике Српске. Славуј је пјевао Титу, Златану, Радовану, Биљани, Американцима и сада Додику. Иако смо жестоки политички противници, ипак треба добронамјерно упозорити Додика да обрати пажњу на свог „Славуја“, да се поново не заокрене, забоде нож у леђа и пропјева у одсудном тренутку.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.