Фонд здравства Српске узима нови кредит од 45 милиона КМ

Фонд здравственог осигурања Републике Српске присиљен је да се и ове године код банака задужи за нових 44,4 милиона КМ.

У Фонду здравства су нам и званично потврдили да је њиховим финансијским планом за 2017. годину, који је усвојила и Влада Републике Српске, планирано кредитно задужење од 44 милиона КМ код домаћих и иностраних банака.

„Као друга опција планирана је и могућност задуживања преко обвезница. Ово задужење је планирано и Планом јавних набавки ФЗО РС за 2017. годину које такође одобрава и Влада Републике Српске“, рекли су у Фонду не наводећи због чега је планирано ово задужење.

Фонд здравственог осигурања РС и прошле године се задужио за приближан износ, односно за 43,2 милиона КМ, а како су тада рекли овај кредит је био намијењен за финансирање дијела трошкова за које је било предвиђено да буду покривени приходом од акциза на дуван и алкохолна пића.

Милионски дугови за доприносе оптерећују ФЗО

У Фонду су истакли да велико оптерећење за њихов рад представља нередовна уплата доприноса. Тачне податке о дугу за доприносе за 2016. годину још увијек немају јер им Пореска управа, у чијој је надлежности наплата доприноса, те податке још није доставила.

„Дуг послодаваца за доприносе за здравствено осигурање на крају 2015. године износио је 270,4 милиона КМ. Од тога неплаћени доприноси износе 196,2 милиона, а репрограм 74,1 милиона КМ. Колико дуг од 270 милиона КМ отежава рад Фонда, најбоље илуструје податак да укупан расход, укупни трошкови за примарни и секундарни ниво здравствене заштите за 2016. годину износе 342 милиона КМ“, навели су у Фонду.

Министарство финансија РС само у прошлој години је донијело 143 рјешења о одгоди плаћања пореских обавеза у укупном износу од 204,8 милиона КМ, док је Пореска управа РС донијела 118 рјешења о одгођеном плаћању доспјелих пореских обавеза у укупном износу од 1,5 милиона КМ.

Највећи репрограми одобрени су правним лицима су из јавног сектора, предвођеним здравственим установама.

Највећи износ репрограмираних обавеза има Клинички центар Бањалука и то 61,99 милиона КМ, затим болница „Свети апостол Лука“ у Добоју (17,5 милиона КМ), док је трећи по висини одобреног репрограма ФК „Борац“ са 10,67 милиона КМ.

Да приходи од доприноса за здравство падају показује и извјештај Пореске управе РС у којем је наведено да је у 2016. години по основу доприноса за здарвствено осигурање наплаћено 518,9 милиона КМ, што је за 16 милиона КМ мање у односу на 2015.

У ПУРС тај пад правдају тиме што је наплаћен мањи износ доприноса за здравствено осигурање за незапослена лица и то за 15,3 милиона КМ и доприноса за здравствено осигурање корисника пензије и корисника других новчаних накнада за 3,8 милиона КМ. У ПУРС-у наводе и да је наплата по основу доприноса на лична примања већа за 2,9 милиона КМ.

Фонд послодавцима дугује 40 милиона КМ

Осим дуга који послодавци имају према Фонду, и ФЗО има неизмирених обавеза према послодавцима. Укупан дуг Фонда према послодавцима на крају прошле године износио је 40 милиона КМ и на приближно истом нивоу је као 2015. када је износио 39 милиона КМ. У Фонду истичу да своје обавезе према послодавцима измирују у складу са остварењем прихода.

„У 2016. години је уплаћено послодавцима нешто мање од 10 милиона КМ. Усљед ограничених и недовољних финансијских средстава приморани смо правити приоритете, а у односу на рефундације боловања, приоритетније је да се плати здравствена заштита пацијената, односно здравствене услуге, лијекови и слично, јер од тога директно зависи здравље, па и живот пацијената. То свакако не значи да Фонд неће извршити и своје обавезе према послодавцима када је ријеч о рефундацији плата за вријеме боловања“, навели су у Фонду.

ИЗВОР: ЦАПИТАЛ

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.