БиХ је земља с највећим процентом исељења становништва у Европи

Лингвистичар, математичар и умјетник Јакуб Мариан објавио је нову мапу о исељавању становника земаља Европе у друге земље. Босна и Херцеговина предњачи и 43,3 посто популације се иселило.

Иза БиХ су Албанија са 38,8 посто исељеног становништва те Македонија са 24,8 посто. Подаци се односе на 2015. годину, а направљени су према информацијама Уједињених народа. Односе се на мјесто рођења особа, а не на држављанство. Високе стопе су и у Португалу, Хрватској и Молдавији.

Најмању стопу исељења становништва имају Шпанија – 2,7 посто, Француска – 3,3 посто, Шведска – 3,4 посто и Норвешка – 3,7 посто.

Током 2015. године 1,6 милиона људи рођених у БиХ су живјели ван наше земље. Из Њемачке је на примјер отишло четири милиона људи, док је из Италије отишло 2,9 милиона људи.

Експерти су казали како је ово показатељ велике разлике у животном стандарду богатих и оних с мање новца у земљама Европе. Већина људи иселило се у потрази за бољим животом и послом. Бројеви се односе на људе који су рођени у тим земљама, а живјели су ван тих земаља у тренутку анализирања. У подацима нису укључене године када су ти људи одселили.

Leutar.net БиХ је земља с највећим процентом исељења становништва у Европи
Извор: Dailymail

1 Komentar

  1. sto je jako dobro jer ce reciprocno i nezaposlenost biti manja. u istom cilju valjalo bi sistemski poraditi na tzv. prirodnom odlivu. program nazvati „smrti znane i neznane“

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.