Туризам може да повеже Балкан, као некад спорт (ФОТО)

Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић оцијенио је да је регион Западног Балкана некада повезивао спорт, а сада једино туризам може да преузме ту улогу.

Leutar.net Туризам може да повеже Балкан, као некад спорт (ФОТО)

„Светом је прошле године путовало 1,25 милијарди људи, а од тога 620 милиона из Европе и зато треба да тражимо шансу да свако доведе бар део тих људи и у наш регион. Што је дестинација потенцијалних туриста удаљенија, све је већа потреба да се регионално удружимо и покушамо да их доведемо јер су шансе да то појединачно уради свака држава никакве“, нагласио је Љајић.

Leutar.net Туризам може да повеже Балкан, као некад спорт (ФОТО)

Због тога, како је истакао, земље бивше Југославије треба да „креирају заједничку туристичку понуду за највећа туристичка тржишта као што су Кина, Јапан, САД и Канада“.

У 2015. години путовало је 128 милиона Кинеза и потрошили су 250 милијарди евра.

Leutar.net Туризам може да повеже Балкан, као некад спорт (ФОТО)

„Желимо да са земљама региона покренемо конкретну акцију за привлачење тих туриста“, поручио је Љајић. Србија је с бившим републикама СФРЈ, како је рекао, већ наступала или је то у плану, тако да ће у САД, заједно са Словенијом, понудити туристичке дестинације, а у Истанбулу је отворила представништво с Босном и Херцеговином.

Додао је да „заједничким снагама треба учинити да регион постане видљивији“, и да се морају више посјећивати сајмови, доводити туроператори и други туристички упосленици. Потпредсједник Привредне коморе Србије Мирослав Милетић истакао је да „туризам све више доприноси расту бруто домаћег производа (БДП)“.

„Један евро зарађен од туризма генерише кроз потрошњу још 3,5 евра“ – додао је Милетић.

Leutar.net Туризам може да повеже Балкан, као некад спорт (ФОТО)

Копредсједавајући Спољнотрговинске коморе БиХ Ахмет Егрлић је рекао да је туризам моторна снага и развојна шанса, али да су, без регионалне инфраструктуре, мале шансе за привлачење туриста. „Морамо креирати имиџ да овај регион није само мјесто сукоба, већ и мјесто добре туристичке понуде“, рекао је Егрлић.

Копредсједавајући Привредне коморе Федерације БиХ Мирсад Јашарспахић истакао је да се туризам третира као „тихи извоз“ јер када туристи дођу, троше девизе. „Тихи извоз можемо обезбиједити само као регион јер смо појединачно мали“, рекао је Јашарспахић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић истакао је да туризам најбрже може да промени слику региона, али је упозорио да безбједност никад није била лошија у последњих 10 година, и рекао да туризам може да утиче на политичаре како би се смањиле тензије. „За бољу регионалну сарадњу треба градити повјерење, али оно не може да се темељи на прошлости, већ на гледању у будућност“, поручио је Иванић.

Leutar.net Туризам може да повеже Балкан, као некад спорт (ФОТО)

Регион има да понуди исто, ако не и боље од најљепших свјетских дестинација, а слике које се налазе у овом тексту то и доказују.

Извор: Удружење за подршку и развој спортског туризма “АВАНТУР” / Сеоски Туризам Србије

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.