Наруџбе преко интернета скупље од 50 КМ преузимате уз шпедитера: Мобилни од 51 КМ платићете 146 КМ

„Није дошло ни до какве промјене законских и подзаконских аката када је у питању царињење робе која долази у БиХ путем поштанских пакета, а наручује се путем интернета“, одговор је Ратка Ковачевића из УИОБиХ.

Грађани БиХ који наручују робу из иноземства стандардним путем или путем интернета, од сада морају платити шпедитера и ПДВ од 17 посто, те неколико додатних трошкова, како би преузели свој пакет ако његова вриједност прелази 50 КМ.

Дакле, ново правило, да се роба наручена преко интернета која је скупља од 50 КМ одсад преузима уз ангажовање шпедитера није наметнута законом него вољом Управе за индиректно опрезивање БиХ.

„У ранијем периоду је већина пакета који су стизали у БиХ била царињена путем поштанско царинске декларације по јединственој царинској стопи од 10 посто и припадајућим ПДВ-ом од 17 %. Ово из разлога што се радило о пуно мањем броју пакета који су стизали у БиХ и зато што је углавном у тим пакетима била једна врста роба. Међутим, на основу одређених анализа које су урађене у УИО у току прошле 2016. године можемо рећи да је дошло до великог повећања увоза робе у БиХ на начин да то грађани наручују путем интернета и да та роба стиже у БиХ путем поштанских пакета. Углавном, сада се најчешће наручују различите врсте роба унутар једне пошиљеке и више се то не може царинити путем поштанско царинске декларације по јединственој царинској стопи, већ се за такве пошиљке мора подности јединствена цариска исправа (ЈЦИ), односно царинска декларација, гдје се роба у процесу царињења мора сврстати према важећој Царинској тарифи БиХ и на основу тога одредити прецизне стопе царине за сваку појединачну врсту робе. То може урадити само лице овлаштено за провођење царинског поступка – шпедитери. Из тог разлога тренутно је таква ситуација приликом обављања царинског поступка увозног царињења роба које се наручују путем интернета“, наводи Ратко Ковачевић.

Како би грађани могли преузети наручену робу, а која прелази 50 КМ, дужни су у року од 10 дана ангажовати шпедитера како би се окончао процес царињења. Ова одлука, која је дошла без икакве званичне обавијести, наишла је на велико негодовање код купаца.

Дакле ако нешто наручите преко интернета и кошта 51 КМ, на то требате додатно платити шпедитерске трошкове минимално 50 КМ, у зависности од шпедитерске фирме, те се урачуна царина, која је нпр. за мобилни 10 посто, затим се на тај износ зарачунава 17 посто ПДВ-а, те се додаје 10 КМ фиксних административних трошкова и на крају се наплаћује отварање пакета 3,5 до 8,5 КМ. Ако наручени мобилни кошта 51 КМ купац ће морати платити даџбине у износу од 95 КМ, тако да мобилни на крају кошта 146 КМ.

Грађани БиХ сматрају да ће ови намети довести до значајног пада или краја куповине путем интернета.

„Управа за индиректно опорезивање БиХ (УИО) је почетком ове године издала инструкцију поштанским уредима у нашој земљи да се све пошиљке чија је вриједност већа од 50 КМ царине путем овлаштених особа за обављање царинског поступка, односно путем шпедитера. Проблем је што се према важећим законима царињење путем шпедитера врши само за пошиљке чија је вриједност већа од 1.000 КМ, док се за робе мање вриједности примјењивао убрзани царински поступак. Цијена шпедитерске услуге износи минимално 60 конвертиболних марака, тако да се неријетко дешава да је висина накнаде већа од вриједности пошиљке. Ова инструкција је посебно погодила особе које куповину обављају путем интернета. Иако су већ и до сада особе које робу добијају путем поште биле обесправљене у односу на особе које робу уносе лично преко граничних пријелаза, та неправда је сада попримила један већи ниво. Роба која се подлијеже царињењу у поштанском промету је она чија вриједност је већа од 50 КМ, док је вриједност робе која се царини код личног уноса преко граничних пријелаза у износу од 200 КМ. Треба напоменути и то да су у царинску основицу урачунавани и износи поштарине која се плаћа продавцима приликом онлине куповине. Апсолутно је неприхватљиво понашање УИО БиХ која је издала најновије инструкције о кориштењу шпедитера без икакве јавне објаве“, каже незадовољни грађанин Аднан Авдагић.

Авдагић сматра да плаћање царине и ПДВ-а није никакав проблем и да се због тога нико од грађана БиХ не буни, али увођење шпедитера као посредника код увоза за робе чија је вриједност мања од 1000 КМ је сумњиво и противзаконито.

Купци се питају шта ће им шпедитер за нешто што ми пошта уредно достави. Те како је све ово осмишљено да заштитити домаће криминалце, који исти производ купљен преко интернета продају три пута скупље. Огорчени су и позивају институције да реагују, јер је ово све кажу мимо закона.

Извор: source.ba

 26 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.