Требиње на минималцу, Влада смањила плате у Електропривреди РС

Послије дужег чекања радницима градске администрације и јавних градских предузећа у Требињу данас је исплаћен лични доходак, али су запослни шокирани износом плате која је умањена за 20% и није исплаћен топли оброк. Тако је просјечном раднику са средњом стручном спремом лични доходак преполовљен, и умјесто 700 до 800 марака исплаћено им је свега 360 до 390 марака.
Смањење плата очекује и раднике у електро-енергетском систему, који је до сада и био највећи бастион и углавном највјерније гласачко тијело режима. Влада Републике Српске је предложила, а директор Електропривреде Републике Српске Жељко Ковачић прихватио и прослиједио синдикалним организацијама у систему Електропривреде Републике Српске нови приједлог Колективног уговора и Правилник о обрачуну плата којим се знатно смањују лични дохотци свим запосленим осим функционерима, шефоцима и извршним директорима. Синдикат има 10 дана да прихвати нови Колективни уговор или ће у противном он бити наметнут на силу!

Нови Колективни уговор у ЕПРС предвиђа да се коефицијент минулог рада смањи са 0,60 на 0,30% по години радног стажа, ноћни рад и рад на државни празник се смањује са 50% на 40%, рад недељом више се не плаћа са 20% увећања већ као обична дневница, док се стимулација смањује са 10% на 5%. Укида се исплата зимнице и регреса те додатка за Божић и Васкрс, а једино ће се радницама исплаћивате накнада за 8. март. Отпремина радницима који одлазе у пензију умјесто досадашњих 6 просјечних плата код послодавца износи 3 просјечне плате у Републици Српској.

Коефицијент за обрачун плате средњој стручној спреми смањује се за око 10%, а радници са 20 година радног стажа у просјеку ће имати 200 марака мању плату, без додатних умањења која се односе на престанак исплате регреса и зимнице. Коефицијент вишој и високој стручној смјени такође се смањује за око 10% али Управа предузећа може увећати плату шефовима и руководиоцима који обављају одговорне послове и до 20% због наводне сложености, тако да једино најоданији сљедбеници режима и владајуће партије, који су постављени на руководећа мјеста, могу умјесто смањења очекивати повећање плате за 10%.

Притисак режима постаје неподношљив јер властодршци на грађане и раднике пребацују терет кризе и траже да сви плаћамо последице њиховог криминала, злоупотреба и неодговорног понашања у протеклој деценији. И док се са једне стране смањују плате и отпуштају радници, са друге стране повећају се порези и намети па је дошло вријеме да грађани Републике Српске, прије свега источне Херцеговине, дигну глас и побуне се против бахатих и осионих властодржаца који их воде у провалију. Треба нагласити да је само у јануару ове године Влада Републике Српске емитовала нову серију од око 50 000 000 марака трезорских записа и хартија од вриједности, али ни то није било довољно да се изврше основне исплате буџетским корисницима,а дуговања и потраживања повјериоцима се стално повећавају.

Системско сиромашење нације на уштрб малог броја богаташа блиских власти, стално стезање каиша, смањење плата, отпуштање радника и распродаја природног богатства, ресурса и јавних предузећа су основне догме погубног неолибералног концепта који спроводи режим Милорада Додика. Протеклу деценију је уништено, разорено и продато скоро све, а остало је још само да власт странцима прода и Електропривреду па да се Република Српска и званично претвори у колонију.

Смањење плате радницима у Требињу и електро-енергетском систему само је почетак „болних резова и реформи“, и ускоро се може очекивати нови талас отпуштања радника, смањења плата у осталим јавним предузећима и установама те нова повећања пореза и намета. Систем и режим су пред пуцањем, а остаје да се види до када ће грађани да ћуте, трпе терор и страховладу домаћих окупатора.

Извор: Небојша Вукановић

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.