Пасоша БиХ одрекло се 73.478 људи!

У посљедњих 20 година држављанства БиХ се одрекло 73.478 људи, а само у прошлој години из књиге држављана исписано је 4.270 становника.

„У поступку одрицања од бх. држављанства странке нису дужне да кажу друге разлоге осим чињенице да већ посједују или им је загарантовано стицање држављанства друге државе. У неформалним разговорима најчешће се наводе као стварни разлози право на посједовање некретнине, олакшано путовање, студирање у иностранству, сигурни радноправни статус и слично“, рекли су у Министарству цивилних послова БиХ.

Из података који су нам достављени, видљиво је да се у посљедњих пет година констатно повећава број оних који се одричу држављанства БиХ, па је тако, рецимо, у 2015. години 742 становника мање затражило испис из књиге држављана него што је то било 2016. године.

„То није ништа ново. Историјски, БиХ је земља из које је увијек више људи одлазило него што је у њу долазило и тај тренд одласка наставиће се и у будућности“, рекао је Стево Пашалић, демограф.

Он наглашава да Европа тражи све више радника због тога што јој стари становништво, а само у посљедње три године БиХ је напустило око 90.000 људи, тако да ће се економске миграције наставити и даље.

„Људи када се одрекну држављанства значи да уопште не помишљају да се у било којем добу врате у БиХ и да је трајно напуштају“, рекао је Пашалић.

Држављани БиХ пасоша се највише одричу због стицања држављанства Њемачке, Аустрије, Словеније, Норвешке, Данске, Чешке, Србије, Хрватске, Црне Горе.

„Нама пријети демографска катастрофа. Становништво нам стари, радно способно напушта БиХ, а све мање се дјеце рађа. Право питање је ко ће нама овдје радити. Према процјенема, током рата и након њега до данас БиХ је напустило око милион људи“, нагласио је Пашалић.

Колико је тежак проблем одласка становништва из БиХ говоре и подаци из одређених истраживања, а који БиХ по овом питању сврставају на високо 16. мјесто у свијету.

Подаци Свјетске банке из децембра 2015. године показују да је стопа емиграције у односу на број становника достигла 44,5 одсто, док је у Србији 18 одсто, Хрватској 20,9 одсто, а у овом тренутку БиХ је гора чак и од Албаније, која има стопу емиграције од 43,6 одсто и годинама је била водећа земља у свијету.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.