Дунђер као парадигма суноврата једног друштва

Опустошена и разорена Билећа, учестале туче и инциденти у њеној локалној скупштини су парадигма која најбоље показује суноврат и пропаст једног друштва. Фотографија несрећног Дражена Дунђера како са кокардом на глави, беџевима Шешеља и Путина на реверима, предсједава скупштином као нови потпредсједник док се др Глигор Самарџић повлачи и подноси оставку је највјернија и најјаснија слика наше суморне свакодневнице и стања у коме се налазимо.

Универзитетски професор, млад и образован човјек се повлачи пред необразованим примитивцем и дезертером који дуже од деценије малтретира један град претварајући локални парламент у циркус за јавно извођење својих болесних представа упорно срамотећи општину коју нажалост представља. Тешко се присјетити и побројати све туче, разбијена возила, потегнуте пиштоље, обрачуне и инциденате које је Дунђер изазвао. Несрећник није кривац што је у тешким временима залутао на мјесто које му ничим не припада, јер буре и олује често на површину избаце разно ђубре и смеће, већ су главни кривци Билећани који му већ четири мандата упорно дају подршку и бројним гласовима на изборима подржавају његов примитивизам мотивишући га да смишља и изводи нове простаклуке и испаде. Дунђер са кокардом, гајбом или жутим шљемом на глави је слика коју би већина Билећана требала да види у огледалу свако јутро кад се пробуди.

Једном свако из незнања може погријешити, испасти наиван и насјести на превару, али Дунђер и неколицина његових клонова и поклоника већ 10 година имају пресудну улогу, доносе кључне одлуке, воде главну ријеч и малтретирају цијели град и то никако није случајно.

Питам се понекад шта би Владимир Гаћиновић и други угледни и образовани Билећани и Херцеговци, младобосанци и устаници рекли да дођу и виде како изгледа њихова родна груда за коју су дали своје младе животе борећи се против окупатора за слободу и правду? Да ли су гори страни или савремени унтрашњи окупатори тешко је сада судити, али је сигурно да ће тренутна унутрашња окупација и терор црвених одметника оставити теже посљедице на колективну свијест и морал српског народа од многих страних завојевача.

Народ који презире и понижава поштене и образовање људе, свјесно препусти своју судбину разним Дунђерима, Брчићима, Чомићима и Вуковићима, који прода будућност своје дјеце за врећу мекиња, подржава и слиједи примитивизам, страховладу и насиље, не може од Бога очекивати добро, благостање, истинску слободу и живот достојан човјека у 21-ом вијеку.

Билећани морају бити свјесни да је несрећни Дунђер само марионета и пијун у рукама браће Вуковић, и да они из сјене вуку све потезе као што то раде већ три деценије. Њихов тренутни циљ је да сруше или приморају на покорност и слијепу послушност Миљана Алексића како би без поговора спроводио све њихове замисли и кадровска рјешења, али о томе ћу детаљније писати наредних дана. Билећани и остали Херцеговци морају бити свјесни да ће ова природно богата регија и даље бити најсиромашнији и најређе насељен дио Европе све док они своју судбину буду свјесно предавали у руке најгорих, неодговорних, недостојних и необразованих конвертита.

Небојша Вукановић

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.