Тендери по женској линији у РиТЕ Гацко

Судећи по одређеним јавним набавкама и Уговорима који су потписани, стиче се утисак да у Руднику и термоелектрани Гацко влада матријархат. Наиме предузеће „Липник“ Д.О.О. само у једном дану, 5-ог јануара ове године, склопило је 5 Уговора са РиТЕ Гацко о набавци хране за ресторан јавног предузећа вриједних око 311 000 марака. Почетком године потписани су споразуми о набавци млијечних производа вриједих 129 748 КМ, пилећи програм је 56 955 КМ, ратарски производи 87 509 КМ, рибљи програм 26 788,50 КМ, а хљеб 11 300 марака.

Предузеће „Липник“ Д.О.О. из Гацка започело је блиску сарадњу са РиТЕ Гацко крајем 2013. и почетком 2014. године, готово истовремено када је смијењен бивши директор Рајко Паповић, а на чело предузећа дошла актуелна управа предвођена Срђаном Миловићем и Милинком Милидрагом. „Липник“ се специјализовао углавном за набавку прехрамбених производа за РиТЕ Гацко и од краја 2013. редовно добија послове везане за набавке хране за раднички ресторан гатачке термоелектране. Успјешна сарадња је успостављена 31.1.2014. године када је „Липник“ потписао Уговор са РиТЕ Гацко о набавци хљеба, безалкохолних пића и колонијално-прехрамбене робе вриједан 251 712 марака.

Власник предузећа „Липник“ Д.О.О је Душко Лојовић је пашеног Милимира Мике Говедарице, бившег полицијског инспектора и начелника Јединице за борбу против привредног криминала који је смијењен са функције након злоупотребе положаја, незаконитог присвајања имовине и више десетина хектара земљишта Планинског добра Гацко. Лојовић и Говедарица су оженили двије сестре, а пупчана врпца којом су они везани за РиТЕ Гацко је извршни директор Рудника и народни посланик Срђан Миловић, који је оженио сестру Мике Говедарице. Чувени шура и зет од раније су познати јавности по експропријацији земљишта за потребе гатачког Рудника угља и високим Уговорима који су склопљени.

Имајући у виду да су Миловић, Лојовић и Говедарица међусобно повезани преко својих супруга, стиче се утисак да се неки Уговори са РиТЕ Гацко склапају по женској линији и да је та веза кључна међу блиским сарадницима.

Да ли ће тендери по женској линији спасити Терму од коначне пропасти показаће вријеме, а јавност са нестрпљењем чека Финансијски извјештај о пословању РиТЕ Гацко за 2016. годину јер је према нашим сазнањима руководство фингирало извјештај и приказало позитиван салдо на крају године како би избјегли смјене које је најавио Милорад Додик. У првих 9 мјесеци 2016. Године РиТЕ Гацко је по званичним Извјештајима имало губитак од 24 100 000 марака, па остаје да се види на који начин је предузеће у посљедњем кварталу успјело да анулира огроман минус, те бројне неплаћене обавезе и дуговања која су одавно достигла цифру од 150 000 000 марака.

Небојша Вукановић

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.