HIPOKRIZIJA – nova „religija“ u ekspanziji

Hipokrizija ili licemjerje se često opisuje kao nedostatak iskrenosti, karakteristika koja izaziva posebno beščašće u društvu. Ovaj pojam određuje zastupanje stavova, vrijednosti i uvjerenja u koje ličnost ne vjeruje, a koriste ga licemjeri, ljudi organizovani u neki oblik udruženja čije zvanične programe prihvataju, kroz njih djeluju, ali kriju svoje prave namjere.

Pripadnici društva kojim vlada garnitura zasnovana na hipokriziji su po pravilu većinski materijalno ugroženi, dovedeni u stanje da se bore za vlastitu egzistenciju i nisu u stanju da objektivno odlučuju o opštim stvarima koje određuju i njihovu budućnost. Njima je lako manipulisati, podmićivati ih, lagati i obmanjivati. U takvim društvima hipokrizija dobija dimenziju epidemije.

Mada sistemi vrijednosti i vjerovanja osuđuju ponašanje u vezi sa hipokrizijom ili licemjerstvom, danas se često ono smatra za neophodan ili koristan dio ljudskog ponašanja, naročitu zastupljen kod političara diletanata ukoliko žele ostvariti lične interese ne obazirući se na potrebe drugih.

Riječ hipokrizija potiče od grčke riječi hypokrisis, što znači GLUMA.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.