Највећа тајна бивше државе: Титов бункер вриједан 4 милијарде евра

Велики вођа Југославије Јосип Броз Тито је раних 50-их година наредио да се у близини Коњица сагради тајни бункер који ће примити владајућу класу у случају нуклеарног напада.

Војни објекат по имену D-O „ARC“ је грађен под велом тајне чак 26 година између 1953. и 1979. године у вријеме Хладног рата, годину дана прије Титове смрти.

Опремљен је најсавременијом технологијом онога времена. И данас се ту могу видјети фиксни телефони, писаће машине и друга позната апаратура за комуникацију из средине прошлог вијека.

Бункер се простире на 6.854 квадратних метара и састоји се из три дијела и налази на дубини од 270 метара. У првом дијелу налази се надзорна резиденција, мјесто за техничку подршку и уже осигурање.

Потом слиједе метална врата дебљине 1,20 метара и тунел који води до центра атомског склоништа, који може да издржи удар јачине 20 килотона.

Температура у бункеру је између 21 и 23 степена Целзијусових, а влажност ваздуха је од 60 до 70 посто, што представља идеалне услове за живот. Читав простор је осветљен са 6.000 неонских сијалица.

Израда је коштала скоро 4 милијарде еура. Бункер је опскрбљен залихама намирница које би омогућиле да око 350 људи живи и ради у њему шест мјесеци без изласка на површину.

Постојање бункера била је строго чувана тајна у коју су били упућене само особе из Титовог најужег круга, четри генерала и десетине војника који су чували комплекс од његове изградње.

Улаз се налази иза неупадљивих врата гараже забачене куће на удаљеном споредном путу и укопан је у планину која се налази иза куће.

Бункер површине 6.500 квадратних метара чини преко 100 малих спаваћих соба, канцеларије, конференцијске сале опремљене једноставним намјештајем и обавезним Титовим портретом.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.