Додик мијења плочу и ограђује се од приче о сецесији Српске :(

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је током разговора са шведским амбасадором у БиХ, Андерсом Хагелбергом да Република Српска „нема намјеру да се бави сецесијом“, што је његово прво јавно одрицање од прокламираног циља СНСД-а да се 2018. године распише референдум о независности Републике Српске.

Додик је шведском амбасадору рекао да примарно питање у Републици Српској није сецесија „која представља наметнуту причу из појединих кругова“.

„Немамо намјеру да се бавимо сецесијом али исто тако нисмо спремни ћутати на силне злоупотребе на штету Републике Српске“, рекао је Додик.

Он је упознао амбасадора Шведске и са апсурдом да је тек 93. одлука Уставног суда БиХ изазвала бурне реакције, јер је у питању Република Српска, док у претходне 92. одлуке Уставног суда нема одговорних, што јасно говори о недостатку правне државе.

Додик је поновио да Република Српска није против ЕУ и да се креће тим путем, саопштено је из кабинета предсједника Републике Српске.

У сличном, помирљивом тону одвијао се и данашњи разговор ентитетских премијера, Жељке Цвијановић и Фадила Новалића.

Премијери Републике Српске и Федерације БиХ, Жељка Цвијановић и Фадил Новалић, договорили су данас у Бањалуци заједничку сједницу двије владе која ће бити одржана 28. фебруара или 9. марта, у зависности од обавеза министара.

Закључено је како ће бити потребно формирати и радне групе које ће се бавити инфраструктурним питањима те инфраструктуром аутопута Сарајево-Београд.

На конференцији за новинаре, одржаној у паузи сједнице, речено је да је разговарано и о питањима из реформске агенде, пореским законима, побољшању пословног амбијента, али и да је РС завршила све своје обавезе према ММФ-у.

У истом политичком контексту треба гледати и данашњу изјаву лидера СДА, Бакира Изетбеговића, да однос са Милорадом Додиком „није непоправљив“.

– Ако би то било у општем интересу напретка државе, зашто ја не бих могао закопати ратне сјекире са Додиком? Додик је испровоцирао политичко натезање које траје скоро деценију и које је нас је све коштало, а понајвише његов народ у Републици Српској, па и њега лично. Моја рука је пружена према сваком ко је спреман радити за бољу БиХ – поручио је предсједник СДА.

ИЗВОР: агенције

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.