Тешка времена пријатељу мој

„Тешка времена пријатељу мој, ђаво их однио“… Била је једна пјесма средином осамдесетих… И дошла су баш та тешка времена за нас неприлагођене у тешком, поквареном времену. Додуше, никада и нису била времена чиста к`о суза, али ипак… „осамдесете су биле године…“ као што друга пјесма каже :). Ипак, било је више мјере, а не тако безобразно искључиво као данас.

Данас ако желиш да се материјално обогатиш или само успијеш да имаш нешто мало више од оних који нису успјели, мораш погазити све, од Божијих заповијести, па до свега доброг што си наслиједио у генима својих добрих родитеља, поредака. И праве пријатеље замјениш кривим. А да ли си након што тако успијеш срећан?

Али стварно није важно да имаш велику лову да би био срећан. Оно, лова јесте битна, али шта са њом ако си изнутра празан или покварен, а да тога ниси свјестан? Или јеси што је још горе? Нпр., идеш у цркву, а знаш да си грешан пред оним коме се молиш? Уз то себи дајеш за право да проповiједаш или приповиједаш о нечем о шта се се огријешио? А врло добро знаш шта је ту лаж, а шта истина…

Ни то што кажеш да се чуло да си постао инжињер, честитам, не мјења ништа… Све док си везан… Док ти је душа везана за околности, људе, слабости, никада нећеш бити слободан… И ништа никада неће бити важно.

Да ли је могуће икада се ослободити? Јесте. Слободна душа је једна од оних основних ствари које ти Бог или неко с оне стране мора подарити да би опстао у овој средини… Погледај око себе све те мале, препотентне, умишљене гмизавце и уочи колико си изнад њих, велики!

Луташ, и лебдиш и луташ… Чак и када рмбаш у неком магацину, ти си слободан… Твој дан не мора да буде сив. Можеш га обојити у коју год боју желиш. Имаш своју музику, имаш своју књигу, имаш праве пријатеље, кафану, породицу, имаш свој балон! О томе су ти многи говорили. Али да ли знаш колико је важно да ти то мало парче живота унутар тебе, буде слободно, непокорено, непокварено, нетуђе, већ твоје. Размисли… И ослободи се. Живи, макар изнутра. Доћи ће дан када ће оне друге бити срамота.

ЛЕУТАР:НЕТ

 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.