Студенти огорчени на начин како су додијељене стипендије у ХЕТ-у, све жалбе одбијене!

Управа Хидроелектрана на Требишњици /ХЕТ/ одбила је свих 15 жалби које су редовни студенти државних факултета поднијели овом предузећу након што је објављен „редослијед првенства за додјелу 70 стипендија“, незванично сазнаје портал ТребињеЛиве.инфо.

Према информацијама до којих смо дошли, у одговорима на жалбе студената наведен је читав низ контрадикторности и нелогичности, а исказане чињенице нису у складу са јавним позивом, који је према томе у супротности са правилником о условима и поступку остваривања права на стипендију ХЕТ-а.

Поред тога, комисија на чијем је челу био Срђан Симовић, није се удостојила ни да за скоро четири мјесеца провјери да ли има студената који су поднијели захтјев, а да су у моменту трајања јавног позива (15-26. септембар 2016. године) већ примали стипендију од града/општине, републике или неке друге организације.

Тако је, како сазнајемо, лажну изјаву о непримању стипендије дало више од 10 подносилаца захтјева за додјелу стипендије ХЕТ-а (имена позната редакцији), који су према одлуци комисије овог предузећа добили стипендију, што значи да је због нерада ове комисије и лажних изјава без стипендије ни крив ни дужан остао одређен број подносилаца захтјева.

Поједини студенти, махом незадовољни одлукама управе ХЕТ-а, односно надлежне комисије, тврде да је у одговорима као разлог због чега се не усваја њихова жалба наведено да, између осталог, не студирају у Републици Српској.

С друге стране, исте стипендије поменута комисија на челу са Симовићем додијелила је одређеном броју студената који студирају ван граница Републике Српске, па остаје нејасно које су аршине примјењивали према одређеним подносиоцима захтјева који студирају у Мостару, Београду, Новом Саду…

Остаје нејасно и то на основу чега су правници у ХЕТ-у, који су састављали одговоре на жалбе, навели поменути разлог, кад у званичном обавјештењу (с потписом и печатом) њиховог предузећа од 15. септембра 2016. стоји да право на стипендију имају сви редовни студенти са пребивалиштем у Републици Српској.

Одбијени студенти се жале и да уопште није поштован јавни позив ХЕТ-а од 15. септембра 2016. године, у коме је изричито стајало да право на стипендију имају сви студенти, а не они који су у систематизацији радних мјеста потребних ХЕТ-у – као што је наведено у појединим одговорима на жалбе, а позивајући се на правилник о условима и поступку остваривања права на стипендију.

Што је још горе, јавни позив тиме није у складу са поменутим правилником.

Тиме је, како кажу студенти, почињена велика обмана према њима, којим би ова стипендија олакшала школовање, док ће неком од њихових колега, небригом и нерадом комисије, бити друга стипендија у кући.

Студенти из Требиња су огорчени и што нису имали предност приликом додјеле стипендија, већ су стипендије додјељиване и студентима из осталих источнохерцеговачких општина, одакле, такође, има неколико студената који већ примају стипендију, а који су добили и ХЕТ-ову.

Иако смо раније покушали да сазнамо колико је студената добило стипендију а да немају пребивалиште у Требињу, до те информације нисмо успјели да дођемо.

Управа ХЕТ-а и надлежна комисија нису се у посљедњих неколико мјесеци удостојили ни да медијима саопште методологију како су израчунали бодове подносиоцима захтјева и на основу којих података, па студенти, с разлогом, сумњају у регуларност цијелог поступка.

Ипак, како нам кажу огорчени студенти, с “рогатим се не могу бости”, па из тог разлога нису жељели да њихова имена наводимо у тексту.

Како сазнајемо, будући имаоци стипендије, првих 70 са прелиминарне ранг листе која је и коначна, потписаће уговоре о стипендирању са ХЕТ-ом на период од годину дана.

Иако је првобитно било најављено да ће стипендије на мјесечном нивоу да износе од 200 до 400 КМ, тај износ је смањен на 100 КМ, па ће студенти умјесто од 2.400 до 4.800 на годишњем нивоу добити 1.200 КМ за дванаест мјесеци.

БРОЈКЕ

– 15 жалби одбијено
– 70 стипендија додијељено
– 10 лажних изјава
– 100 КМ износ стипендије
– 12 мјесеци траје исплата стипендије.

Извор: требињеливе

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.