Отишли су из МОСТАРА деведесетих као деца, а сада су се ВРАТИЛИ и отворили хостел

Њему је био потребан простор близу центра града, а њој идеја како да у пословне сврхе искористи своју кућу у коју се са мајком вратила после две деценије избеглиштва. Пре него што су отворили хостел Downtown крај Лучког моста у Мостару, Миран Хасибовић (31) и Соња Жарковић (33) нису се познавали, а спојио их је заједнички пријатељ захваљујући којем данас додатно развијају туризам у овом граду на Неретви.

И Соња и Миран су због ратних дешавања са својим породицама напустили свој родни град: Миран кад му је било седам, а Соња са девет година. Он је практично одрастао у Италији, где је завршио школу и студирао италијански језик и књижевност, док је она живела у неколико градова у Републици Српској.

Како су ми рекли током моје недавне посете Мостару, у 2015. години „коцкице су се посложиле“, они постали пословни сарадници, а Downtown убрзо постао један од траженијих смештаја.

– У Италији сам радио у библиотеци и у ресторанима као конобар како бих зарадио за џепарац, а пре пет година у Мостару сам почео да се бавим туризмом. Отишао сам одавде као дете, али сам одувек желео да се вратим. Јака осећања и сећања вукла су ме назад – прича ми Миран у кафићу Ниђе везе, свестан тога да је једини у, по свету расутој фамилији, који се одлучио на овакав корак, а понајвише чињенице да људи, нажалост, чешће одлазе из Мостара, него што се у њега враћају.

I house travel Mostar_1024x678

Миранова агенција већ неколико година добија сертификат одличности од сајта TripAdvisor, а споменути су и у издању Lonely planet за источну Европу и учествовали су у туристичком ријалити програму познате енглеске телевизије.

– Пре једно седам година колегиница ми је рекла да у Међугорју, у Ирском центру траже рецепционара и ја сам се пријавио. Почео сам тамо да радим и да паралелно да завршавам свој магистарски рад. Када сам добио отказ, све више сам размишљао о приватном бизнису и тако је настала моја агенција I House Travel.

Miran i turisti na Kravicama_917x768
Миран са туристима на екскурзији крај водопада Кравице

Миран туристима из целог света нуди више од 20 туристичких тура, а најтраженије су Херцеговина цлассицс (са обиласком Благаја – дервишке текије из 15. века, манастира Житомислићи из 16. века, средњовековне тврђаве Почитељ и водопада Кравица), Mostar city tour (са обиласком целог града) и тематска тура The death of Yugoslavia (од стварања до распада Југославије, са посетом неуобичајеним запуштеним местима попут партизанског спомен-гробља).

Brus Li i turisti I HOUSE_1024x678
Сви желе да се фотографишу са Брусом Лијем

– Углавном све радим сам, било да је реч о вођењу тура, вожњи или дизајнирању плаката. У овој средини и у овој бранши другачије не може. Сезона траје четири месеца и у том периоду треба убрати плода да бисте могли да опстанете целе године – искрено ће Миран и додаје да у јужну Херцеговину долазе туристи који су већ обишли главне атракције у Европи и који имају довољно средстава и жеље да дођу и на Балкан.

Hostel Downtown Mostar_1024x679
Соња и Миран испред хостела

Соња је напустила Мостар са 9, а вратила се када су јој биле 32 године.

После трагања за послом и рада у банци, одлучила је да у реновираној породичној кући која је била оштећена у рату, отвори хостел.– Мој друг ми је рекао да, уместо да тражим посао и радим за другога, треба да покренем свој бизнис. Није било лако, али та идеја је тињала у мени неко време да сам у једном тренутку пресекла и донела одлуку. Мајци и мени, као двема женама много је лакше што је и Миран у овом пројекту – каже Соња и истиче да туристи из целог света обожавају њену мајку Веселку и да се због те породичне атмосфере, у овом хостелу осећају као код куће.
Hostel Downtown gosti
Соња са гостима на јутарњој кафи и чају у башти хостела

Када су први пут после много година дошли у Мостар, моји саговорници прво су посетили своје куће, које су биле разрушене, али након тога обновљене. Упркос свему што се у том граду дешавало, кажу да се ситуација поправља, да се Мостар гради и да се виде промене на боље.

Hostel Downtown_1024x768
Током моје посете Херцеговини Миран ме је позвао да одседнем у хостелу Downtown: Бицикл са цвећем у башти одмах сам приметио са прозора моје собе.

– Волео бих да је много лепше него што је сада, али верујем да ће тако бити ускоро. Мостар је ведар и лаган град у пролеће и у јесен, поготово лети, док зими има сивих дана на које нисмо навикли. Тада на видело испливају неке ствари које не видимо током сезоне. Свакако је најважнији онај унутрашњи осећај и угао гледања на живот и на срећу. Тачно је да доста људи одлази у иностранство јер овде не могу наћи посао, али с друге стране, ако сте живели преко, као што сам ја, на пример, онда можете знати да обећања на Западу делују слатко и бајно и да је, ако имате могућности, можда ипак најбоље остати код своје куће – испричао ми је Миран Хасибовић.

Извор: Ненад Благојевић – www.pricesadusom.com

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.