Најмања незапосленост у историји РС, нико из Владе се не хвали (ВИДЕО)

Број незапослених у Српској најмањи је у историји Републике. Некад поражавајућа бројка оних који траже посао спала на 126 хиљада показују посљедњи подаци Завода за запошљавање.

Највећи пад десио се за само десет мјесеци када је 10 хиљада људи нестало са списка незапослених. Ипак тим историјским успјехом нико у Влади још се није похвалио јер није ни могуће утврдити гдје су се запослили. Из података Пореске управе види се да је у истом периоду смањен и број оних који имају посао па можда зато министар рада већ два дана на ову тему избјегава да говори. Зато незапамћен пад понуде радне снаге брине пословну заједницу.

“Највише институције Републике Српске требају да заузму став и по нашем мишљењу сматрамо да треба покренути ширу друштвени акцију како би се смањили негативни трендови када је у питању природни прираштај становништва али и миграције становништва”, каже Саша Аћић, директор Уније послодаваца РС.

Подаци показују и да је број отпуштених и новопријављених, већи од броја запослених са евиднеције завода. Прошле године чак за 20 хиљада али се незапосленост ипак смањује. Та појава у Српској годинама је била горући проблем а број лица на бироу био је већи од 150 хиљада. Тренд пада незапослености поклапа се са увођењем безвизног режима па се до данас њихов број смањио за 28 хиљада док се број запослених у истом периоду незнатно повећао. То у синдикату медицинара у шали називају реализацијом Владине стратегије природног одлива преко границе. Свако мало причају њихове колеге одлазе одлазе преко границе и на њихово мјесто долазе други радници. Сваки синдикат почео је да биљежи бројке.


“По неким нашим информацијама стотињак људи је већ отишло из клиничког центра с тим да ће се тај број вјероватно повећавати. Мислим да је то поражавајуће и не видим некакву реакцију званичне власти.

Чак и у приједлогу људских ресурса бившег Министарства за период 2014-2019 једна од ставки рјешавања вишка запослених је одлазак људи у иностранство. Као да су они то и планирали”, истиче Зоран Нинић из Струковног синдиката медицинских сестара и техничара РС.

Шта је власт планирала није могуће утврдити јер подаци о броју оних који одлазе ни једна званична инстутуција није објавила. Невладина организација Унија за одрживи повратак тврди да је само 2015. 80 хиљада грађана отишло из Босне и Херцеговине.

Извор: АТВ

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.