Требиње ће финансирати трећу вантјелесну оплодњу

Град Требиње финансираће трећу вантјелесну оплодњу, најавио је градоначелник Лука Петровић. То је обрадовало Удружење породица са проблемом стерилитета „Бебе“, чијих 17 чланова чека трећу вантјелесну оплодњу.

Фонд задравственог осигурања у цјелости финансира два поступка вантјелесне оплодње женама до 40 година старости, од 41. до навршене 42. године Фонд финаснира 50 одсто трошкова. Женама које су старије од 42 године, уколико роде дијете поступком вантјелесне оплодње, Фонд у цјелости рефундира трошкове.

Градоначелник Требиња позвао је све породице које имају овај проблем да се јаве у Градску управу. Поручује да ће трошкове треће вантјелесне оплодње сносити Град Требиње.

– Колико сам упознат у Требињу има 17 таквих случајева и ми смо спремни да исфинансирамо сваки тај случај. Разлог за то је једноставан- Удружење „Бебе“ успјело је кроз свој активизам да се сваке године у Требињу роди 25 беба, а то је један разред на нивоу године – рекао је градоначелник Лука Петровић.

Петровићево обећање унијело је срећу у многе требињске домове. Један од њих је и дом Стајића. Двадесет година су у браку. Иза себе имају три неуспјела покушаја вантјелесне оплодње. Незапослени су и уз то и подстанари. Новац за још један покушај немају. Обећање градоначелника Требиња дало им је нову снагу.

– Још нам једино то преостаје. Градоначелник нам је кроз своје обећање дао велику наду. Надамо се да ћемо и ми постати родитељи, да нас неће преварити и да ће то обећање испунити – каже Марија Стајић.

Дуња и Јово Чичковић су након 12 година брака и три несупјела покушаја вантјелесне оплодње прије пола године успјели да добију своју Теону, како кажу, своју срећу и смисао постојања. Вијест о трећој бесплатној вантјелесној оплодњи обрадовала их је. Надају се, кажу, да ће захваљујући томе и у друге домове ући радост која је стигла у њихов.

– Пуно би значило брачним паровима који су годинама у великим кредитима да оду на ту вантјелесну оплодњу – каже Дуња

Снажана Мисита истиче да је пуно жена у 40-тим годинама, које не могу пуно да чекају и које су већ требале отићи на вантјелесну оплодњу.

Мисита вјерује да ће реализација обећања требињског градоначелника Луке Петровића почети ускоро. Иначе, Удружење „Бебе“ броји 180 чланова и до сада има 74 бебе. Принове очекују и током ове године.

Извор: http://www.trebinje.rs.ba/

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.