Од миљеника запада до санкција

Некадашњем миљенику Сједињених Америчких Држава и цијеле међународне заједнице Милораду Додику уведене су санкције и то управо од оних који су га својевремено хвалили и довели на власт у Републици Српској.

Тако је Додик, предсједник Републике Српске и Савеза независних социјалдемократа, од некадашњег „момка који обећава“ постао један од реметилачких факора и стварна пријетња миру на овом подручју. Био је заговорник јачања БиХ и жесток противник послијератне власти у Републици Српској, коју је водила Српска демократска странка.

За њега је бивша државна секретарка Сједињених Америчких Држава Мадлен Олбрајт говорила да је „дашак свјежег вјетра на Балкану“. Са два посланика у Парламенту Републике Српске постављен је за предсједника Владе кога су 1998. године подржали и посланици странака с сједиштем у Сарајеву, а које је предводила Странка демократске акције. Његове изјаве из тог периода, када је заједно са Биљаном Плавшић водио Републику Српску биле су прихватљиве од стране тадашње америчке администрације, као и остатка међународне заједнице, али и Сарајеву, који је потом називао „Техераном“.

У његово вријеме прекинуте су све везе с тадашњом Савезном Републиком Јуославијом, јер је одлуком владе Републике Српске коју је водио укинут платни промет с том земљом. Заједно са тадашњим представницима међународне заједнице учествовао је у смјени легално изабраног предсједника Републике Српске Николе Поплашена, који је за тадашњу владу и представнике међународне заједнице био „тврди националиста“, окренут према Србији и Русији.

Додик је био апсолутни миљеник међународне заједнице, која је толерисала све његове потезе, па и разне незаконите радње које су прерасле у велике афере и које су још увијек неистражене. За његово име везују се бројне криминалне радње због чега је, како појединци тврде и „заиграо“ на националну карту, која га од 2006. године држи на власти. Након тога његова национална реторика се само појачавала, а Република Српска је назадовала јер је из године у годину постајала све задуженија, а криминал и корупција су расли.

Главна обећања која су га одржавала на власти су била везана за референдум о издвајању Републике Српске из БиХ о чему највише и прича последњих мјесеци због чега је постао, како многи тврде и терет властима у Београду. Добри познаваоци прилика на овом подручју кажу да је Додик због обруча, који се око њега стеже због криминала и корупције спреман да Републику Српску поведе на веома опасан пут, тако да и није чудо што су услиједили одређени кораци САД, а очекује се да то учине и земље ЕУ.

Међутим, ни ова санкција, као ни претходне према људима из СДС-а неће бити прихваћене у народу.

ИЗВОР: БН телевизија

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.