РЕЧИ ОВОГ СРПСКОГ ХЕРОЈА РАЗБЕСНЕЋЕ МНОГЕ СРБЕ: А требало би сви да их добро запамте!

Његово виђење друштва у Србији примењиво је и данас, а ово је само једна од његових великих мисли

Константин Коча Поповић је био школовани официр и филозоф, истакнути надреалистички песник, књижевник, партизански војсковођа, југословенски дипломата, народни херој Југославије и потпредседник Југославије.

Коча је био поручник Шпанске републиканске армије, а потом командант чувене Прве пролетерске бригаде (касније Прве пролетерске дивизије) током народноослободилачке борбе Југославије.

Након рата је био начелник Генералштаба ЈНА, шеф југословенске дипломатије те потпредсједник СФРЈ. Седамдесетих година повлачи се из политичкога и јавног живота услед чистке “либерала” у Србији.

Његово виђење друштва у Србији, али и власти примењиве су и данас, а ово је само једна од његових великих мисли. Ово је написао у време успона Слобадана Милошевића.

– Башибозлук, багра и брабоњци устали да обнове Душаново царство. Срби су само против онога ко би хтео да их макар мало опамети, а одушевљено кличу свакоме ко их још више заглупљује, уназађује и унесрећује. Жалосно је што су Срби у цивилизацијском и културном погледу остали на нивоу на коме су били пре сто година. Они нису у сукобу са светом, већ са самима собом, враћајући се на шајкачу и опанак из којих су једва изашли. Био сам и остао Србин, али нисам болесна задрибанда и Србенда. Такви су издали и осрамотили српски народ и наругали се његовој славној историји – написао је Коча Поповић.
Извор: kreativnisvetbalkana.net

1 Komentar

  1. Zasto ovako tendeciozno napisan tekst? Zasto niste napisali sta je bio prije rata taj Koca? Bio fukara i nista vise. Navodite da je bio porucnik Spanske republikanske armije i pisete da je bio skolovan oficir??? Nidje veze.Iznjedrio je i ovaj poslednju rat koliko hoces takvih kao on samo sto pjevaju drugu pjesmu. Mene samo boli kako mi jedan takav mucak nije bio za nauk.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.