Зашто се у Невесињу снијег чисти само у „црвеним“ селима

Република Српска је дубоко подијељено друштво. Већ дуже времена смо навикли на разне сегрегације и подјелу грађана на двије категорије, привилеговане и обесправљене. Ипак многе ће зачудити вијест из Невесиња да нова локална власт предвођена СНСД-овим начелником Миленком Авдаловићем, чак и приликом чишћења снијега са локалних и сеоских путева дијели своје грађане, па се снијег чисти само у селима и насељима гдје су његове присталице, док се прескачу путеви и насеља чији становници нису у бази сигурних гласова новог градоначелника. Не дијеле се и заобилазе само цијела села, већ се и у самим насељима чисте путеви само у појединим засеоцима, док се нека прескачу и остају завејана. Тако начелник Авдаловић досљедно спроводи наређење шефа партије, и у „црне књиге“ уписује не само појединце, већ цијела села и домаћинства.

Мјештанин села Биоград код Невесиња Благоје Мучибабић послао нам је фотографије, и тврди да су у његовом селу очишћени само путеви у појединим засеоцима у којима станују активисти владајуће странке, док је механизација прескочила дијелове села за које се сматра да нису на последњим изборима гласали за СНСД.

„До ове зиме никада се није догодило да локална власт пошаље механизацију и чистач снијега само у поједине дијелове села, док су неки засеоци намјерно прескочени и остали завејани. У засеоку Љешчице у селу Биоград има 7 домаћинстава која су блиска опозицији и они су прескочена, док је други заселак са 3 куће удаљен 2 километра очишћен уочи Божића. Засеок Косовача у коме ја живим такође није очишћен од снијега, и једино преко Зовог Дола можемо теренским возилима изаћи из села. Посједујем трактор па сам сам очистио дио пута око куће, а слична је ситуација и у другим селима у околини Невесиња. Налог за чишћење локалних путева даје начелник и локална власт, и никада прије није била оваква подјела и неправда да се чисте путеви до села и кућа за које се зна да су гласали за власт, док се намјерно прескачу насеља за које се предпоставља да су блиска опозицији“.

Завади па владај је стара пословица којом се често руководе наше власти, па није чудно што се намјерно изазивају и продубљују подјеле унутар сопственог народа јер је онда њим лакше манипулисати. Одавно је јасно да функционери и чланови партије на власти имају бројне привилегије, и да се без партијске књижице не може доћи до посла. Ипак сегрегација приликом чишћења путева од снијега је новост која би требала све да нас забрине. Лицемјертство је главна одлика режима, и док свакодневно дијели и завађа не само сопствени народ већ браћу и цијеле породице, власт упорно позива све на јединство и саборност против спољних и унутрашњих непријатеља. Биће потребно доста времена након скидања отуђене олигархије са власти да се изврши катарза, и друштво очисти од унутрашњих окупатора и тешких последица које иза себе оставља накарадни режим који је системски разорио српски народ, и оставља теже и дуготрајније последице од многих окупација у прошлости.

Небојша Вукановић

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.