Свјетска банка: БиХ има најнеспособнију јавну управу у Европи

Јавна управа у БиХ има најмању способност у Европи да одговори на потребе и захтјеве својих грађана, пише у извјештају Уреда за ревизију институција БиХ о теми Планирање буџетских расхода у институцијама БиХ. Сви нивои власти у БиХ обавезали су се на развијање буџетског процеса како би он постао учинковит инструмент политике, а овај циљ дефинисан је још 2006. године у Стратегији реформе јавне управе коју су усвојили сви нивои власти. Бројни међународни пројекти подршке у вриједности од 19 милиона КМ су у посљедњих десетак година пружали подршку у јачању јавних финансија и у повећању ефикасности и ефективности управљања буџетом. Релевантним измјенама Закона о финансирању институција БиХ из 2009. године утврђена је обавеза да се уз приједлог буџета доставља и информација о намјени и очекиваним резултатима буџетских издатака.

Упркос наведеним реформским опредјељењима, према процјенама Свјетске банке из 2014. године наша земља има најнеучинковитију јавну управу у Европи. Наиме, индекс учинковитости јавне управе у БиХ је 36,5 и најмањи је од свих европских земаља.  Бољи индекс од БиХ имају Молдавија и Украјина (40), Косово (43), Албанија (52), Србија (58), Црна Гора (63) и Хрватска (73). Најучинковитију јавну управу имају Швицарска и Финска са индексом 99.

„Наведени индекс значи да јавна управа у БиХ има најмању способност да одговори на захтјеве и потребе својих грађана“, наводе из Уреда за ревизију институција БиХ. У ревизији о теми Планирање буџетских расхода у институцијама БиХ резимирано је да се поступком припреме Буџета институција БиХ не постиже жељени притисак на ефикасност и ефективност буџетских издатака.

„Процес припреме буџета није правовремен, недовољно је транспарентан, а за реализацију дефинисаних циљева, програма и припадајућих буџетских средства нису увијек утврђене јасне одговорности“, наводе из Уреда за ревизију институција БиХ.  Упозоравају да буџет институција БиХ не одржава политике и програме Вијећа министара БиХ и Парламентарне скупштине БиХ у цијелости, јер сви плански документи не садрже једнообразно дефинисане циљеве за одговорне у институцијама БиХ, односно дефинисани програми у плановима рада и у програмском буџету нису усаглашени.

Извор: klix.ba

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.