Нешићи умјесто плата спремају пријаве? (ВИДЕО)

Бивши радници „Н маркета“ у Фочи који су прије неколико дана, како кажу, истјерани са посла, тврде да им власник фирме Предраг Нешић шаље полицију на врата, јер сматра да га, тражећи заостале плате, узнемиравају. Радници не одустају од захтјева за исплату заосталих примања, а власник фирме Предраг Нешић и његов брат, директор „Путева Републике Српске“ Ненад Нешић најављују кривичне пријаве.

Радници „Н маркета“, њих 8 од 12 колико је запослено у маркетима у Фочи, уочи Нове године обуставили су рад тражећи да им се побољшају услови рада, односно да им се обезбједи гријање, те да им се исплате зарађене, а неисплаћене плате.

Након неколико састанака са власником фирме речено им је да се „Н маркети“ у Фочи затварају због нерентабилности, те да они траже други посао. На питање шта је са њиховим платама речено им је, како тврде, чућемо се. Међутим, дан након што су маркети наводно затворени поново су почели са радом, али са новим радницима.

Драгомир Радановић, бивши радник „Н маркета“ каже да је радио три мјесеца и добио само једну плату, те да није био пријављен.

Срђана Радановић, бивши пословођа „Н маркета“ у Фочи потражује три неисплаћене плате и тврди да је отказ добила и радница која се породила прије два дана и којој од септембра нису исплатили ни марку.

Радмили Остојић фирма дугује 1,5 плату, а Небојша Лучић који је у „Н маркету“ у Фочи радио два мјесеца, није добио ниједну плату. Када је дошао у „Н маркет“ да поразговара са директором и тражи зарађени новац, он је позвао полицију због узнемиравања и сада му је забрањено да пролази поред „Н маркета“.

Иначе, мјесечна плата радника „Н маркета“ је 300 марака и бон од 100 марака који могу да искористе само у „Н маркетима“.

Осим што је полицији пријавио бивше раднике због узнемиравања, власник и директор фирме „Н трејд“ Предраг Нешић пријавио је и супруга једне раднице Недељка Радановића, јер му он, како тврди, шаље пријетеће поруке.

„Нити имам његов број телефона, нити сам га звао, нити пријетио. Дао сам телефон полицији нека виде и провјере кога сам и када звао или послао поруке“, каже Радановић и најављује тужбу против Нешића.

Осим тога што су, како тврде, радили без плате и гријања, бивши радници „Н маркета“ кажу да су санитарни услови у маркетима катастрофални. Највише потешкоћа је са робом којој је истекао рок трајања.

„Сухомеснати производи су долазили са роком трајања који истиче за дан два, а радници су ту робу морали да продају или би им се у противном све одбијало од плате“, тврди бивши пословђа „Н маркета“ у Фочи Срђана Радановић.

О својим проблемима бивши радници упознали су и инспекцију рада у Требињу која их је упутила на инспекцију у Палама. „Рекли су нам да сви морамо пуним именом и презименом да потпишемо пријаву и дали су нам број факса на који треба да пошаљемо пријаву. Међутим, када смо послали пријаву на тај број, сазнали смо да је то факс у предузећу „Н трејд.

Наш пријава отишла је на руке директно власнику фирме, а из инспекције нас нико након тога није назвао“, казе Срђана Радановић.

Директор и власник предузећа „Н трејд“ из Источног Сарајева, у чијем саставу послују „Н маркети“, није хтио пред камеру БН телевизије, али нам је рекао да ће против свих који износе лажи, неистине и клевете поднијети кривичну пријаву, те да очекује од правосудних институција да реагују и заштите њега и његову породицу.

Готово идентична је и изјава његовог брата Ненада Нешића, иначе функционера ДНС-а и директора Јавног предузећа „Путеви Републике Српске“. „Ја сам недужан. Сви који помињу моје име добиће кривичне пријаве. Очекујем од надлежних органа да раде свој посао и утврде истуну“, поручио је у телефонском разговору Ненад Нешић.

Ко ће кога тужити и какве ће пресуде бити, тешко је прогнозирати. Бивши радници „Н маркета“ вјероватно неће добити своје зарађене, а неисплаћене плате, јер званично они нису ни радили у тој фирми.

У четири „Н маркета“ у Фочи од 12 радника пријављен је само један, тако бар тврде бивши радници и додају да је за непуне четири године колико „Н маркети“ послују, у Фочу кроз њих прошло више од 300 радника, већином непријављених.

ИЗВОР: БНТВ

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.