По Нешићевом налогу полиција саслушава отпуштене раднике Н Маркета!

Након што су отпуштени радници Н маркета у јавност изнијели чињенице и податке о незаконитим отказима, те пријетње и увреде које су им упутили власници, браћа Предраг и Ненад Нешић, полиција је јутрос по налогу браће Нешић саслушала више бивших радника и чланова њихових породица. Директор компаније „Н традеПредраг Нешић, брат директора Путева Српске и високог функционера ДНСНенада Нешића, пријавио је полицији да га узнемиравају бивши радници који су од њега тражили да им се исплате заостале плате. Након тога фочанска полиција синоћ и јутрос одмах је привела и упутила позиве на саслушање за више бивших радника Н Маркета, те им забранила да прилазе просторијама бившег предузећа.

Припадници Полицијске станице Фоча синоћ су привели на информативни разговор бившег радника Н Маркета Небојшу Лучића јер га је директор Предраг Нешић пријавио полицији тврдећи да га узнемирава, а Лучић је само тражио да му се исплате заостале плате. Приводили су и мог супруга Недељка Радановића зато што је ишао у централу моје бивше фирме и тражио да ми исплате 3 заостале плате, колико су ми дуговали прије него што су ме истјерали са посла иако сам трудна. Фочански полицајци су ми мужа привели у Крим-службу и након информативног разговора наредили да не смије више прилазити Н Маркетима, позивати директора Предрага Нешића и управу. И ја сам добила позив и требала сам да се јавим полицији, али сам трудна па нисам могла да одем у станицу. Страшно је шта се догађа, да полиција и држава приводе обесправљене раднике који траже правду и заостале плате, а штите газде који се богате на нашој муци. Нешићи преко посредника пријете и врше притисак на мене и моју породицу да не излазим више у јавност и не тражим на суду накнаду штете, али ја нећу одустати упркос притисцима. Јутрос је посао напустила и радница која је дошла да ради послије нове године умјесто нас 7 који смо отпушени само из те једне продавнице у Улици цара Душана, јер није могла да издржи притисак и услове рада више од дана. У још много тежој ситуацији су радници у Трнову, и ми стварно још једном апелујемо на инспекције и државу да напокон нешто предузме, спријечи њихово иживљавање и заштити наша основна људска и радничка права “ каже Срђана Радановић, бивша радница Н Маркета која је за нову годину добила отказ.

Већ дуже времена у јавности се често говори о тешком положају радница у Нешићевим фирмама, које често нису пријављене, немају слободан дан ни за празнике, не примају ни законом загарантовани минималац или им се 300 марака личног дохотка са закашњењем исплаћује у намирницама умјесто у новцу преко рачуна. Упркос бројним пријавама инспекцијски органи никада нису реаговали, изашли на терен, утврдили чињенице и казнили одговорне особе и власнике због кршења закона.

Умјесто да заштити обесправљене раднике, полиција их приводи и саслушава, те тражи од њих да не долазе у бивше предузеће и не траже исплату зарађених плата. То је најбољи показатељ да отужене и заробљене институције Републике Српске имају за циљ само да штите владајућу олигархију, тајкуне и политичаре, и да спроводе репресију над обесправљеним грађанима уколико се усуде да затраже заштиту и права која им по закону припадају.

Небојша Вукановић

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.