Како Нешић злоставља робиње – примјер радница Н маркета из Фоче

Да раднице Н Маркета нису ништа друго до савремене робиње које искориштавају газде – браћа Предраг и Ненад Нешић, функционер ДНС-а и новозабрани директор Путева Републике Српске, показује примјер из Фоче. Н Маркет има 4 продајна објекта у Фочи, и у њима је пријављено свега неколико радника, док већина ради на црно и не прима ни загарантовани минималац. Због више неисплаћених плата и тешких услова рада 7 радника Н маркета бр 20 у Улица цара Душана уочи нове године обуставило рад тражећи исплату 3 заостале плате, али умјесто плата добили су отказе.

Без посла су остали Срђана Радановић, трудница и једина пријављена радница у овој продавници, те Бранимир Јовановић, Весна Паповић, Драгомир Радановић, Небојша Лучић, Радмила Остојић те Весна Костовић, још једна трудница која није добила ниједну марку од одласка на трудничко боловање. Срђана Радановић каже да су Инспекцији рада у Требињу и Бањалуци пријавили случај и тражили заштиту, али никада нико од инспектора није изашао на терен и покушао да заштити обесправљене и понижене раднице.

„Уочи нове године смо обуставили рад, тражили састанак са газдом и да нам се исплате заостале плате јер су нам већ дуговали три. Прво су нам пријетили и вријеђали нас, а потом смо се са газдом Нешићем састали у Сарајеву и он нам је дао отказе. Заостале и зарађене плате нису нам исплаћене, а ја сам последњу примила за септембар и то свега 300 марака, што је мање и од загарантованог минималца. Од 12 радника само је једно било пријављено, али нажалост инспекција већ 3 године није ушла у Н Маркете јер не смију и штити их власт. Нешићи су нас прво лажно пријавили полицији да смо присвојили дневни пазар, што није истина, а послије је дошао Ненадов возач и брат Предраг у продавницу, узели су нам кључеве, промијенили браву и истјерали на улицу. Факс који смо ми радници послали инспекцији рада прослијеђен је Нешићу, тако да је он одмах знао ко се жалио и сви који су били на списку су аутоматски добили отказ. У прошлој години кроз продавнице у Фочи прошло је 50 радника, што најбоље говори какав је послодавац и какви су услови рада јер нико не може код њих да издржи дуже времена“.

Већ одавно је познато да Н Маркети послују мимо закона, и да се власници према запосленим односе као према робовима које треба максимално искористити за минималну накнаду. Нажалост Нешићи, као високи функционери владајућег ДНС-а, уживају заштиту државе и без обзира на бројне злоупотребе и незаконите радње надлежни органи никада нису реаговали и заштитили обесправљене раднице. Милорад Додик је недавно изјавио да се све мање дјеце рађа због лоших услова живота и скромних плата, па је ово прави примјер да се покаже као заштитник обесправљених који ће труднице вратити на посао и натјерати свог коалиционог партнера да послује у складу са законом и измири своје обавезе.

Примјер отпуштених радница из Фоче нажалост није једини и изолован случај, и све је већи број обесправљених које искориштавају тајкуни блиски власти јер заробљена држава и њене корумпиране институције не функционишу. Остаје да се види да ли ће се утврдити ко је у Инспекцији рада злоупотријебио положај, и пријаву оштећених радника прослиједио Нешићима умјесто да је изашао на терен, поступио у складу са законом и казнио послодавца и одговорне због кршења прописа. Тешко је вјеровати да ће инспекције радити у скалду са законом и својим обавезама, вратити отпуштене раднике на посао и натјерати послодавца да измири све обавезе према радницима и држави.

Небојша Вукановић

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.