Додик је требао бити ухапшен 5. јануара

Ко је браниоцима Милорада Додика дојавио да је издат налог за његово привођење?

Тужилаштво БиХ издало је у сриједу поподне приједлог за издавање наредбе за привођење предсједника РС Милорада Додика, сазнаје Журнал у тој правосудној институцији.

Приједлог за привођење Додика је написан 28.12.2016. године, а дан касније упућен је Суду БиХ.

У приједлогу је наведено да Тужилаштво БиХ, као законски основ за издавање наредбе за привођење осумњиченог Милорада Додика темељи на Закону о кривичном поступку, јер се он није одазвао на два претходна позива за испитивање.

Привођење Милорада Додика било је планирано за 5. јануар 2017. године. Међутим, након што је овај приједлог упућен Суду БиХ, Тужилаштво БиХ контактирали су браниоци осумњиченог Додика, те су предложили да се испитивање обави у петак, у јутарњим сатима, сто је и учињено.

„Тужилац Одјељења ИИИ Тужилаштва БиХ, данас је у својству осумњиченог испитао Додик Милорада. Осумњичени Додик, је под истрагом у предмету који се односи на кривично дјело неизвршења одлуке Уставног суда БиХ, из чланка 239 КЗ БиХ. Након испитивања осумњиченог, поступајући тужилац наставља истрагу у наведеном предмету“, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

На овај начин Милорад Додик избјегао је хапшење, јер Суд БиХ, до момента његовог саслушања није био одлучио о приједлогу Тужилаштва БиХ.

Подсјећамо, 25. септембра власти РС одржале су референдум о Дану Републике Српске, чију је уставност раније оспорио Уставни суд БиХ.

Дан послије, Тужилаштво БиХ упутило је Додику позив на саслушање, али се Милорад Додик никад није одазвао том позиву, као и позиву који је издат два мјесеца касније.

Стога је поступајући тужилац издао приједлог за привођење, али их је осумњичени Додик предухитрио. Остаје, међутим, нејасно ко је браниоцима Милорада Додика дојавио да је издат налог за његово привођење?

ИЗВОР: ЖУРНАЛ

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.