Градоначелник обећао: Град Требиње финансира трећу вантјелесну оплодњу

Град Требиње финансираће трошкове треће вантјелесне оплодње свим требињским породицама са проблемом стерилитета које су искористиле право на двије бесплатне, поручио је вечерас члановима Удружења родитеља са проблемом стерилитета „Бебе“ градоначелник Требиња Лука Петровић.

Он је присуствујући свечаности додјеле новогодишњих пакетића за дјецу чланова удружења подсјетио да је Градска управа у буџету за наредну годину планирала средства за ову намјену.

„Обавијештен сам да имамо 17 парова којима треба и трећа вантјелесна оплодња и свакоме од њих тај поступак биће плаћен из буџета Града Требиња. Без обзира да ли ће бити довољна средства планирана у буџету за ову намјену – јер имамо разне могућности релокација буџетског новца“, рекао је Петровић.

Он је истакао да је помоћ овим породицама обавеза локалне заједнице јер „управо њиховом упорношћу и жртвом на свијет годишње дође скоро цијело одјељење дјеце којег би било мање у нашим школама“.

Предсједник удружења Снежана Мисита истиче да је у 2016. њихова заједница родитеља и дјеце постала богатија за 12 нових беба, те да међу члановима има још родитеља којима је поступак вантјелесне оплодње био успјешан и који принову очекују у наредној години.

„Најважније је да помогнемо породицама које су искористиле двије бесплатне вантјелесне оплодње и немају више право на новац Фонда здравственбог осигурања за ову намјену. Трошкови поступка износе између 5 и 10 хиљада КМ, без гаранције да ће бити успјешан, а то су породице које су већ у годинама да не могу дуго да чекају. За већину њих већ сутра може бити прекасно“, казала је Мисита, додајући да је управо због тога за рјешавање проблема који су их удружили пресудна подршка донатора и разумијевање локалних заједница.

Мисита је навела да удружење „Бебе“ тренутно окупља 180 породица са проблемом стерилитета из источне Херцеговине, те да је њихов најважније резултат од оснивања – 74 рођене бебе у породицама које нису могле да имају дјецу.

Мисита је на свечаности за подршку удружењу уручила и захвалницу Електропривреди Републике Српске, која је за дјецу чланова друштва ове године обезбиједила новогодишње пакетиће.

Срећа након 12 година

„Након дванаест година чекања наша Теона је стигла на свијет. Као и код других парова, дуго чекана беба донијела је велику радост и срећу у наш дом. Напокон смо дочекали да и ми примамо пакетиће“, каже нам Душанка Чичковић чија је шестомјесечна Теона вечерас први пут упознала Дједа Мраза.

Она и њен супруг Јово другима са проблемом стерилитета поручују да никад не одустају од своје жеље да имају дјецу јер ће се упорност сигурно исплатити, али и да се не стиде свог проблема и да савјете и помоћ обавезно потраже у удружењу.

И ми ћемо и даље бити у удружењу – да бодримо друге парове. Овдје се дружимо, размјењујемо искуства, подржавамо једни друге и тада за тренутак заборавимо шта нас је окупило“, каже Душанка.

ИЗВОР: РТ

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.