Како је пар канистера нафте уништило РиТЕ Гацко

Република Српска је правна држава која се бори против организованог криминала. То је показала и акција кодног назива „Дизел“ у којој су ухапшене 32 особе осумњичене за крађу нафте из радних машина Рудника и термоелектране Гацко. Пред камерама је изведена још једна у низу представа за јавност, а празни канистери које полицајци слажу пред станицом а потом убацују на камион требају само појачати утисак код гледалаца да се наша држава тобоже одлучно бори против криминала.

Крађа нафте из радних машина јесте један од дугогодишњих проблема РиТЕ Гацко, и добро је да је тужилаштво и полиција напокон реаговало ако ће резултат полицијске акције бити пресјецање ланца крађе нафте, резервних дијелова и инвентара овог предузећа. Након снажног медијског притиска прије 5 година спроведена је слична акција, али је суд све ухапшене убрзо ослободио кривице и вратио на посао уз плаћање обештећења. Имајући у виду траљавост, незнање и корупцију у правосуђу, постоји основана бојазан да ни последња акција неће дати значајнији резултат, да ће се већина ухапшених убрзо наћи на слободи и вратити на посао, а врло вјероватно наставити и додатни бизнис са нафтом и канистерима.

Крађа нафте је међу најситнијим криминалом у РиТЕ Гацко, и свакако не би требао бити у врху приоритета истражних органа. Литра дизела кошта око 2 марке, и сигурно је да крађа неколико цистерни нафте мјесечно није створила губитак и дуговања већа од 150 000 000 марака. Терма је доведена до ивице стечаја и престанка производње прије свега због организованог криминала руководства предузећа, предвођеног Милинком Милидрагом и Срђаном Миловићем, склапања великог броја штетних и незаконитих уговора са Термоградингом, Скајтопеком и другим повлашћеним дворским фирмама. Управо су ови штетни милионски Уговори, за које је и ревизија утврдила да су склопљени супротно одредбама Закона о јавним набавкама, и извлачење десетина милиона марака уништили гатачког гиганта и довели у питање егзистенцију више од 2 000 породица у Гацку и Херцеговини. Умјесто што министар Лукач пилићари и хапси ситне преступнике и сиротињу која препродаје украдену нафту како би преживјела, он је требао још прије 2 године са својим специјалцима доћи у Гацко и похапсити праву и озбиљну криминалну групу на чијем се челу налазе Милидраг, Миловић, Драгичевић и остали партијски руководиоци који су одговорни за бројне злоупотребе и извлачење десетина милиона марака.

Лукач и тужиоци би такође требали провјерити како је Милорад Додик купио са Александром Обрадовићем луксузну вилу у Београду управо на дан када је у Гацку потписао споран Уговор са ЧЕЗ-ом и Обрадовићем, и који је Републику Српску касније коштао више од 30 000 000 марака, те расвијетлили бројне криминалне радње које се некажњено одвијају у РиТЕ Гацко и Електропривреди Републике Српске већ неколико деценија.

У РиТЕ Гацко, као и у цијелој Републици Српској, влада општи хаос и анархија. Радници су свјесни да директори годинама некажњено краду милионе без икакве одговорност према Терми и будућим генерацијама. Увидјевши да се нико не кажњава за крупан криминал, многи су одлучили да присвоје који канистер нафте, гуме, сијалицу и понеки резервни дио и тако и они у мутном улове неку ситну корист без осјећања кривице и свијести да ће такво понашање уништити фирму која храни његову породицу. Криминал је постао друштвено општеприхваћем јер су носиоци и организотори најкрупнијих криминалних активности највећи функционери Републике Српске. Тек када се похапсе највећи и друштвено најопаснији криминалци, тек тада ће престати крађа нафте у РиТЕ Гацко и остали „ситни“ криминал јер ће грађани бити свјесни да је поново успостављена правна држава која их штити, а самим тим поново ће се вратити патриотски дух, колективна свијест и вјера да Републику Српску треба чувати и његовати од бахатих разбојника.

1 Komentar

  1. Kako ,čovječe ,imaš živaca da stalno baješ.Daj neko rješenje.Ako nema naroda ima li iko u Svijetu da stane na liniju ovim našim bezobraznim profiterima(političarima).Nema ti vajde ovo pisati.Ovo do mozga ,ove guzice od naroda ,ne može doprijeti.Ako nas Austrougari ne spase najebali smo.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.