Чему избори? (ВИДЕО)

Избори код нас имају неколико намјена. Основна је прерасподјела моћи унутар политичке олигархије и борба за број посланичких мандата, који партијским послушницима пружа могућност да буду заштићени од закона, да једу и пију по симболичким цијенама и да наплаћују најразличитије путне трошкове. Учествовати у било каквим конструктивним дискусијама сигурно неће, већ ће подићи руку по диктату из централе, а остатак времена проводиће правећи циркус од институције која би требало да буде храм политике. Није занемарљива ни чињеница да се у предизборној кампањи рука гурне дубоко у државни џеп и да се из буџета узму озбиљне своте новца, а то се касније већ некако оправда. Папир има ту чудесну особину да трпи све, па и врло очите финансијске малверзације.

Она најважнија намјена избора је, ипак, изборна бајка. Изборима се ствара лажно увјерење код грађана да се они питају за нешто, и да је њихов глас важан. Оно што је можда још важније од те илузије која се ствара, јер некад није лоше ни уживјети се у бајку, јесте чињеница да грађани учешћем у изборном процесу дају свакој власти легитимитет. Исправан је аргумент да је гласање грађанско право, и да би требало да буде и обавеза, али то све важи када се живи у систему са којим је грађанин сагласан. Не вјерујем да је већинско становништво задовољно чињеницом да мање од 500 људи живи на рачун 1,5 милиона грађана, а још ми је теже да повјерујем да јако мали број људи схвата да изласком на гласање дајемо прећутну сагласност за сљедећих 4 године живота у истом систему.

Не постоји универзални лијек за бољку од које Српска болује. Терапија мора да буде комбинована, инвазивна и маштовита. Не постоји вјероватно нико ко је у овом тренутку спреман да понуди идеално рјешење, али је неспорна чињеница да нешто мора да се мијења. Систем који постоји једноставно мора да се сруши, да се доведе до колапса. Неки од корака у том процесу свакако јесу проглашавање банкрота државе, као и престанак рада свих државних институција и васпостављање новог, у границама могућег честитог система. Има много тога што треба обавити, али прије свега треба рашчистити са особом у огледалу. Желимо ли заиста да мијењамо ствари на боље, или нам је у реду ова крвава бајка коју живимо, која ће нашој дјеци бити још крвавија? Када искрено одговоримо на то питање, моћи ћемо даље. Па како нам буде. Покушајте да не каналишете енергију на оповргавање туђег мишљења, само због тога што се оно разликује од вашег, и покушајте да се упитате да ли је дотјерало цара до дувара.

Присјетимо се ријечи мудрог Сократа, који је живио у 5. вијеку прије наше ере:

„Демократија ће платити зато што ће покушати да одговара свима. Сиромаси ће хтјети иметак богатих, демократија ће им то дати. Млади ће хтјети да буду као стари, жене ће хтјети да буду као мушкарци, странци ће хтјети права старосједелаца. Све ће им то демократија дати.

Лопови и преваранти желиће важне државне функције. Демократија ће им то дати. А када лопови и преваранти коначно демократски преузму власт, јер криминалци и злочинци желе моћ, настаће гора тиранија него у вријеме било које монархије или олигархије.“

1 Komentar

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.