Буџет РС је све празнији: Могу ли протести незадовољних радника нешто промијенити?

У четвртак 22. децембра, на дан одржавања посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске о буџету и програмским реформама незадовољни радници излазе на улицу.

Разлог одржавања протеста је најава Владе РС да ће смањити плате кроз умањење минулог рада са 0,5, на 0,3 посто.

Дан раније, односно сутра, у период од од 11.00 до 12.00 часова штрајк упозорења организоваће радници запослени у свим правосудним институцијама РС-а.

“Са представницима Владе Српске није било помака у преговорима када је у питању смањење стопе минулог рада са 0,5 на 0,3 одсто, а не вјерујем ни да ће их бити. Стога ћемо сутра у свим правосудним институцијама организуовати једносатни штрајк упозорења, а у четвртак излазимо на улицу ”, потврдио је данас предсједник Синдиката правосуђа Републике Српске Синиша Петровић

И предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић је за наш портал потврдила да преговори Владе и синдиката нису завршили договором, те да је излазак на улице неминован.

“Став Владе је врло јасан. Они су буџет за наредну годину планирали на бази смањења плата корисницима буџета и то кроз минулули рад са 0, 5 на 0, 3 посто, што је нама у потпуности неприхватљиво. Тачно је и да нам је Влада понудила опцију да минули рад износи 0,3 за раднике до 25 година стажа и 0,4 за оне преко 25 година радног стажа, али опет је ријеч о смањењеу плата и једоставно то нисмо могли прихватити. Плате запослених које се финансирају из буџета су изузетно ниске и недопустиво је било какво умањење ”, каже за Буку Мишић.

Синдикалне вође нам данас нису могле рећи више детаља о “Протесту у покрету”, како су га назвали, а који ће бити одржан за два дана. Кажу да још увијек разрађују детаље, тако да није познато да ли ће протест бити организован само у четвртак док траје посебна сједница НСРС или ће незадовољни радници на улицу излазити све док Влада не одустане од планираног смањења плата.

За сада је познато само да ће радници из свих градова РС у четвртак ујутро доћи пред зграду Синдиката у Бањалуци, а након што почне сједница НСРС кренуће према згради скупштине. У плану немају узвикивање парола, ношење транспарената, само шетњу и мирни протест.

Шта ће се на крају свега десити можемо само нагађати. Али једно је сигурно. У буџету РС је из године у годину мање новца, а исплате касне мјесецима, чак и годинама. Тако пољопривредницима у РС још није исплаћен дуг за капитална улагања из 2015. Просветарима РС се мјесецима дугује за превоз.

Борачкој организацији је исплаћена само трећина обећаних средстава. Касне и субвенције за младе брачне парове, субвенције предузећима… о издвајањима за културу и социјалне категорије да и не говоримо.

Могу ли протести незадовољних радника нешто промијенити, када је новца све мање и мање, сазнаћемо врло брзо.

 22 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.