Петровић: Социјалу плаћати из нове накнаде за привреду, буџет мора у инвестиције и развој

Бројне социјалне обавезе буџета града биће финансиране увођењем посебне накнаде за привредне субјекте који послују на подручју Требиња, а посредством будућег Фонда солидарности, чиме ће коначно бити створени услови да се новац из буџета, умјесто у потрошњу, инвестира у изградњу и развој града, рекао је градоначелник Требиња Лука Петровић.

Он је гостујући у емисији „Актуелно“ у програму Радио Требиња најавио да ће већ на наредном скупштинском засједању, заказаном за 22. децембар, бити доносена одлука о оснивању Фонда солидарности, те утврђена посебна накнада коју ће за пуњење овог фонда издвајати требињска привреда.

Петровић је прецизирао да је предложена стопа ове накнаде „0,5% од оствареног промета у претходној пословној години за сваки регистровани субјекат у Требињу са преко 50 хиљада КМ промета“.

„Свако приватно и јавно предузеће моћи ће на социјалне захтјеве да одговори – не обраћајте се нама, имате Фонд солидарности. Имаћемо, дакле, једну адресу из које ће се финансирати различита давања – људима који тешко живе, борачким категоријама које немају никакве помоћи а плаћају станарину, за обнову објеката и инфратсруктуре на сеоском подручју,  стипендије, субвенције за превоз и слично“, појаснио је он.

Пребацивањем насљеђених социјалних обавеза буџета на Фонд солидарности, како је појаснио Петровић, створиће се услови да капитални буџетски приходи, умјесто у потрошњу као што била пракса до сада – буду усмјерени у инвестиције, развој и стварање нових вриједности, као што су инфраструктурна изградња, субвенција за нова радна мјеста у постојећем приватном сектору и креирање услова за развој новог предузетништва, помоћ за самозапошљавање…

„Ако ћемо поштено говорити, у требињском буџету се може рачунати на 8 милиона КМ за капиталне инвестиције, а наш план капиталних улагања је – само 3,6 милиона. Зашто? Зато што 4,4 милиона марака данас иде у измишљене плате и разна социјална давања“, рекао је градоначелник Петровић за Радио Требиње, додајући да таква буџетска политика мора промијенити – уколико Требиње жели одлучним корацима напријед.

Он је додао да ће и буџет за наредну годину, у приједлогу утврђен у износу од 22.770.000 КМ, „нажалост бити потрошачки управо због вишка радника и насљеђених обавеза за социјална давања“.

ИЗВОР: РТ

1 Komentar

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.