Младен из Калиновика разоткрио праве намјере предсједника…

Док испија јутарњу кафу и гледа кроз прозор излога кафеа „Европа“ на улице свог Калиновика, Младен Тошовић размишља о томе да је мјесто на којем сједи једина веза са Европом коју је имао у својих 68 година живота, не рачунајући „Еуроспорт“ доњи дио тренерке који му је кћерка послала из Београда ’94. године.

Да зна Швабо, помисли Младен, како је лијепо Орловачко језеро, дошла би Европа у Калиновик, а не би он из Калиновика морао ићи њој. Били би Калиновику ближа и Европа, Русија и цијели свијет да му на путу не стоје три ствари, присјети се овај пензионер из Калиновика, те промрмља псовку кад му у мисли дођоше те три препреке које не дају њему и његовом Калиновику у Европу.

Неумољива статистика

Те три ствари, чија имена Младен не жели ни изговорити, су криве јер он као грађанин вољене Републике Српске, ни крив ни дужан, дугује дупло више пара од његовог некадашњег комшије Азиза, који данас живи у Сарајеву. Пристао би Младен да некоме врати свој удио од 2.000 КМ, колико просјечно дугује сваки грађанин Републике Српске, али му 174 КМ пензије није довољно за храну и режије, а камоли за дуг о којем пишу по новинама. Лако је Азизу, констатова сам себи наглас Младен и разби тишину коју је до тог тренутка реметила једино пјесма Боре Дрљаче са радија у празној „Европи“. Не само да је његов дуг мањи, настави размишљати у себи, већ му је и пензија дупло већа. Није јасно Младену како дугује 2.000 КМ када никада није узимао кредит у банци. Истини за вољу, распитивао се једном у Бобар банци у Источном Сарајеву, али му рекоше да му не могу дати кредит. Због те одјебенице му и не би тешко кад се банка угасила. Није му жао ни Банке Српске. Сигурно му ни они не би дали кредит.

Жао му једино предсједника, којег оне издајице из СДС-а оптужују да је уништио те банке. Причају о неким преварама, милионима, вилама на Дедињу, а зна Младен да би му предсједник, да се он питао, дао тај кредит који је тражио у Бобар банци. Ено, присјети се Младен, мали Игор, предсједников син, добио кредит и одмах ови из СДС-а и Сарајева дрвље и камење на њега. Па и на предсједника самог због неког кредита исто тако. Још му приговарају да уствари није ни узео тај спорни кредит, већ је београдску вилу купио кешом, што додатно збуњује Младена. Помисао на тешке муке кроз које предсједикова породица пролази олакшаше Младену властите проблеме, али му опет жао предсједника. Зна Младен да је предсједник велики Србин, један од највећих, па га боли неправда коју му наносе.

Не замјера толико Младен издајицама из СДС-а и оним из Сарајева што лажу на предсједника, већ замјера својим комшијама што то раде. Заборавили су лако она добра времена када се продао Телеком Српске, па се узела милијарда и кусур марака, па се улагало, па РТРС све о том прилоге правио. Није се, истини за вољу, Младен и његов Калиновик окористио много од тих пара, али неком су сигурно ваљале. Улагало се у неке фабрике, које су, кажу новине, извозиле и ван БиХ. Не зна како те фабрике учествују само са 25 посто у укупном извозу државе, али се сигурно ради о некој статистичкој превари из Сарајева, као што су слагали оно нешто око пописа становништва, што Младена такође много боли и секира. То што запослени у Републици Српској имају око 20 посто нижа примања од оних у Федерацији га не секира, јер је Младен сигуран да је то лаж. Упозорења да се пензиони фонд суочава са колапсом га, истини за вољу, помало брину јер доводе у питање његових 174 КМ пензије. Лаж је и да Република Српска сљедеће године мора вратити 742 милиона КМ, те да ће због тога бити мање новца за локалне заједнице, па и за Калиновик, баш као што је лаж да они тамо у Сарајеву и Федерацији више троше од грађана Српске. Кажу да 78 посто потрошње припада Федерацији, а Републици Српској само 22 посто. Ако није превара, онда су за то криве оне три ствари са почетка текста.

Калиновик којег више нема

Те три ствари су криве што његов Калиновик није што је некад био. Од некадашњих 16.000, данас ту живи тек неких 2.500 становника. Вујиновићи, Руђице, Плочник, Мекоча, Трнуше и многа села у којима је Младен некад волио отићи су данас пуста. Нема ни његове подручне школе у којој је научио писати. Кажу да нема дјеце која би ишла у њу. Нема дјеце јер нема родитеља, а родитеља нема јер нема фабрика у којима би радили. Нема „Загорја“, нема „Лелије“, али има биро за незапослене са око 600 имена на њему. Многи са тог списка су се понадали послу у Дрвној индустрији Калиновик, за чије је покретање Општина Калиновик прије шест година узела милион од Инвестиционо-развојне банке РС-а. Нико са бироа није добио посао, милиона нема, а нема ни Дрвне индустрије. За СНСД-ову начелницу Милеву Комленовић у томе нема ништа спорно, а Младен јој, наравно, вјерује. Зашто не би вјеровао када зна да се људи из општине труде да осигурају бољи живот Калиновичанима. Један од ријетких који запошљава у Калиновику је управо Милевин замјеник, који држи једину бензинску пумпу у граду. То што неки ревизори причају да пословање те пумпе није у складу са законом је сигурно још једна од лажи СДС-а и оних из Сарајева.

Због тих који лажу, а не због подигнутих руку представника СНСД-а у Парламенту БиХ, су данас оне три ствари које Младен највише мрзи такве какве јесу. Тај Суд, то Тужилаштво и тај Уставни суд БиХ су криви што нема 14.000 некадашњих Младенових суграђана, што ради само њих 250, што је Младенова пензија двоструко нижа од Азизове и што њена исплата зависи од нових кредита, што Младен дугује двоструко већи износ од Азиза, што грађани Републике Српске зарађују и троше мање него они у Федерацији, што је нестао новац од продаје Телекома Српске и осталих јавних компанија, што су банке угашене због сумњивих кредита и проневјера и што је Република Српска на ивици банкрота. Тога је свјестан и предсједник, па се због тога бори за гашење или реформу те три институције, а не, што зли језици говоре, због тога што се предсједник плаши да би нека од тих институција могла баш у њему препознати кривца за наведену ситуацију.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.