Конструктиван и добронамјеран приједлог Луки и Гордану за затворени базен

Биће веома важна и велика ствар ако Требиње у наредном периоду добије затворени базен, јер би то дало нову димензију и медитерански дух градићу у залеђу Јадранског мора. Затворени базен са пратећим садржајима омогућио би развој спортског туризма, створио услове за припреме спортским екипама током зиме, те обогатио укупну туристичку понуду града. Ипак сматрам да важне одлуке не би требало донијети „преко кољена“, већ повести ширу стручну расправу како би се пронашло најбоље рјешење.

Подржавам одлуку да Хидроелектране на Требишњци, као најважне јавно предузеће у Требињу и Херцеговини, буде носилац овог пројекта јер је то и једна од обавеза из водопривредне дозволе коју је ово предузеће добило 60-их година прошлог вијека. Питање је само какав затворен базен је потребан Требињу и који би модел био најекономичнији за градњу и одржавање. ХЕТ планира да у градњу новог затвореног базена на Бањама, који би био смјештен одмах поред постојећег, уложи више од 10 000 000 марака. Поставља се питање да ли је потребно градити нови или би било функционалније и јефтиније адаптирати постојећи базен?

Бањалука је 7 пута већа од Требиња, али ЈП „Аквана“, које газдује затвореним бањалучким пливалиштем, прошлу годину завршила је са губитком од 760 000 марака, а дуговања предузећа су премашила 8,15 милиона марака. Много је сличних проблема у већим градовима бивше Југославије, а Никшић и још неки градови били су приморани да прекину рад затворених базена у зимском периоду због великих дуговања и проблема. Трошкови гријања и одржавања затвореног базена су велики, и тешко је очекивати да град од 30 000 становника има довољан број посјетилаца који би улазницама и другим приходима покривали основне трошкове рада. Због тога сматрам да би руководство ХЕТ-а и Лука Петровић требали обавити више разговора са стручним и компетентним особама како би се размотриле све могућности и изабрало најбоље рјешење.

Припремајући Програм развоја Требиња за изборе 2012. и 2016. године разговарао сам са више грађевинских инжењера и стручњака из ове области који су ми објаснили да би било најбоље и најекономичније направити монтажну конструкцију и специјалним церадама зими затворити постојећи олимпијски базен. Наука је последњих година и деценија направила велике помаке у погледу квалитета, издржљивости и својстава грађевинских материјала. Бројни су примјери у Србији и региону гдје затворени базени са церадама одлично функционишу, отклоњене су старе бољке са изолацијом и кондензацијом водене паре, а свијетле боје и отвори омогућили би и кориштење сунчеве енергије за загријавање простора. Дубоко сам увјерен да би пројекат монтажног затварања постојећег олимпијског базена на Бањама, који би обухватио степенице и трибине испод којих би биле савремене свлачионице, био најбоље и најјефикасније рјешење за затворени базен у периоду од септембра до маја.

Постављање специјалне монтажне конструкције на постојећи базен био би бар 10 пута јефтинији пројекат од градње потпуно новог затвореног, а сигуран сам да би и цијена одржавања и нормалног функционисања било далеко нижа. Са 10 000 000 марака, које ХЕТ планира да уложи у нови базен, може се урадити много пројеката и потпуно промијенити изглед Требиња како би постао још више атрактивнији туристима. Граду свакако није потребно још једно јавно предузеће „Базени“ које ће гомилати губитке и зато би ово питање требало имати озбиљан приступ. Људи на одговорним позицијама у нашој држави се често не понашају рационално и не траже најбоља рјешења већ инсистирају на мегаломансним пројектима и великим инвестицијама од којих често корист имају само политичари, али не и друштво и грађани.

Искрено ћу подржавати ново руководство града у намјери да реализује стару идеју и направи важан капитални пројекат за Требиње, као што ћу увијек добронамјерно и конструктивно подржати све добре идеје и пројекте нових власти везане за развој града, иако смо љути политички противници и имамо дијаметрално супротне политичке ставове. Волио бих да се пројекту приступи одговорно и рационално, да се пронађе најбоље рјешење и да се понекад прихвате сугестије и приједлози, као што је то недавно учинио Лука Петровић оснивајући Аграрни фонд и најављујући реорганизацију градске управе и оснивање Холдинга Требиње.

Улазити у велику инвестицију без озбиљне анализе, стручног мишљења, пројекта, затворене финансијске конструкције и нормалног функционисања је озбиљан ризик који носи велику одговорност и зато очекујем да се нове власти понашају рационално и одговорно.

Небојша Вукановић

www.nebojsavukanovic.info

 67 

2 KOmentara

  1. G-dine Vukane.Prije nekoliko dana dao sam komentar na tvoj BLOG ,a tiče se zatvorenog bazena.Evo ponavljam.Nisam protiv ni jedne dobre i opravdane investicije u gradu.Što se tiče zatvorenog bazena,sigurno da je potereban jednome gradu, ali je ne opravdana investicija,kao što vidimo u BL, da ne idemo dalje.
    Opet ponavljam.Svi gradovi na Svijetu koji imaju novac mogu da naprave i Zatvorene bazene i Atletske staze i Fudbakska i Teniska i svaka druga igrališta ali malo je gradova u Regionu i u Evropi koji imaju ovakvu klimu,ovolike vodene potencijale i blizinu mora.Ako je grad zajedno sa HET htjeo da razvija (kako kažu Vodene sportove) i Turizam na vodi imali su daleko manja ulaganja a daleko veću profit da su nas poslašali i izgradili Veslačko -Kajakaški centar na Goričkom jezeru i rijeci Trebišnjici.Upoznavali smo mi njih (od Ćuka ,preko Slavka do Luke do Vlade RS) sa Idejnim projektom ovog centra ali to je sve bila priča u prazno i lažna obećanja.Zamislite samo ,u Zimskom periodu ,koliko bi Kajakaških i Veslačkih ekipa iz Regiona i Evrope došlo na pripreme u Trebinje.Napominjem da se nigdje u Regionu ne mogu odraditi 100% pripreme kao u Trebinju.Pokušavali su se odrađivati pripreme na moru ali zbog velikih talasa nije moguće.Kroz Zimske pripreme reprezentacija i ekipa iz Regiona i Evrope stvorila bi se mogućnost organizovanja Balkanskog ,Evropskog a možda i Svjetskog prvenstva u kajaku i kanuu na mirnim vodama.Sva ova Sportska dešavanja za sobom bi povukla razvoj Avanturističkog,Eko ,Ruralnog i svakog drugog turizma.Ima još mnogo toga što bise moglo napisati ali opet ponavljam da treba ići u pravcu razvoja za nešto štoje više ekonomski opravdanije.Znamo da se HET obavezao za izgradnju Zatvorenog bazena ali i ova ideja o izgradnj Veslačkog centra bi trebala biti obaveza HETa.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.