Једноставно објашњење ситуације у Сирији

Друштвеним мрежама шири се коментар Shoyaba Monina, који се осврнуо на стање у Сирији:

„У случају да не знате шта се догађа на Блиском истоку…

Предсједник Асад (који је лош) је гадан тип који је постао толико гадан да су се његови људи побунили, а ти побуњеници (који су добри) су почели побјеђивати (Ура!).

Али тада су неки од побуњеника постали гадни те се сад називају Исламска држава (они су дефинитивно лоши!) а неки су наставили подржавати демократију (они су још увијек добри).

Американци (за које је упитно јесу ли добри) су почели бомбардовати Исламску државу (која је лоша) и наоружавати сиријске побуњенике (који су добри) како би се могли борити против Ассада (који је још увијек лош), што је било добро“.

Одметнута држава Курда на сјеверу

„Успут, на сјеверу је одметнута држава коју воде Курди који се желе борити против ИС-а (што је добро) али турске власти мисле да су они лоши тако да морамо рећи да су лоши док потајно мислимо да су добри и дајемо им оружје за борбу против ИС-а (што је добро), али то је скроз друга прича.

Назад на Сирију.

Предсједник Путин (који је лош јер је извршио инвазију на Крим и Украјину и убио пуно људи, укључујући оног драгог Руса у Лондону са сушијем отрованим полонијумом) одлучио је подржати Асада (који је још увијек лош) тако да је напао ИС (који су такође лоши), а то је донекле добра ствар?

Али Путин (још увијек лош) мисли да су и сиријски побуњеници (који су добри) лоши те бомбардује и њих, што смета Американцима (који су добри) који наоружавају и подржавају побуњенике (који су такође добри).

Иран (који је прије био лош, али будући да су пристали на то да неће израдити нуклеарна оружја и бомбардовати Израел, сад су добри) ће копненом војском подржати Асада (још увијек лош), исто као и Руси (лоши) који сад у Сирији имају авионе и копнену војску.

Коалиција која се састоји од Асада (још увијек лош), Путина (екстра лош) и Иранаца (добри, али на лош начин) ће напасти ИС (који су лоши) што је добра ствар, али и сиријске побуњенике (који су добри) што је лоше.

Сад, Британци (очито добри, осим оног г. Corbun-a у сакоу од сомота; он је вјероватно лош) и Американци (такође добри) не могу напасти Асада (још увијек лош) због страха да не изнервирају Путина (лош) и Иран (добри/лоши) те сад морају прихватити да Асад можда и није толико лош у поређењу са ИС-ом (који су суперлоши)“.

„Асад (лош) је сад вјероватно добар, јер је бољи од ИС-а (али будимо реални, пијење властите мокраће боље је од ИС-а, тако да то баш и није неки избор) и јер се Путин и Иран боре против ИС-а, то би их сад могло учинити добрима. Америци (још увијек добри) ће бити тешко наоружавати побуњенике коју нападају Руси из страха да не изнервирају г. Путина (сад је добар) и да би онај пристојни луди Ајатолах у Ирану (такође добар) могао рећи да су побуњеници сад лоши или их барем оставити њиховој судбини. То ће већину њих натјерати да побјегну у Турску и даље у Еуропу или да се придруже ИС-у (и даље константно лоша група).

За Суните ће напад шиита (Асада и Ирана) које подржавају Руси бити схваћено као нека врста светог рата, па ће ИС сунитима изгледати као једини џихадисти који се боре у светом рату те ће многи муслимани на ИС сад гледати као на добре (наравно).

Сунити ће на недостатак подршке за своју побуњеничку браћу од стране Американаца и Британије гледати као на неку врсту издаје (хм, можда су у праву) те ће нас гледати као лоше.

Сад имамо Америку (сад лошу) и Британију (такође лошу) која донекле подржава сунитске побуњенике (лоше), многи од којих од ИС-а (лоши) траже подршку против Асада (сад добар) који заједно с Ираном (такође добри) и Путином (такође, невјероватно, добар) покушавају заузети земљу коју је Асад водио прије него је све ово почело?

Ево, сад кад све разумијете, на сва сте питања добили одговор“.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.