Снажан СНСД, снажна Билећа

Да је СНСД на протеклим локалним изборима у Билећи имао најбољи слоган „Снажан СНСД, снажна Билећа“ показала је сједница Скупштине општине на којој се бирало ново руководство и на којој је дошло до бурне расправе и туче међу одборницима које је раздвајало обезбјеђење и полиција. За Билећу би добар био и прелетачевићев слоган „Само јако“ јер што су физички снажнији одборници то је јача Билећа и нова већина. Због тога је одмах на почетку новог мандата дошло до витешког мегдана и одмјеравања снага како би се у старту ријешиле недоумице и утврдило ко је јачи и ко ће наметнути свој програм и правац развоја у наредне 4 године. Иако јавност сматра да је до туче дошло због борби за функције, према мојим сазнањима сукоб је избио због креативних и програмских размимоилажења међу бившим коалиционим партнерима, СНСД-у и шешељевим радикалима, јер „додиковци“ сматрају да би тежиште развоја требало бити на текстилној индустрији и настојањима да се у Билећу врати велики инвеститор Драган Вучетић, док су радикали поборници улагања у тешку и металну индустрију.

Претходних година у више мандата и наврата присуствовао сам бројним сличним бурним сједницама и оштрим расправама, и увјерен сам да већина Билећана није изненађена што су туче њихових одборника поново ударна вијест у свим медијима. За вријеме предсједавања Чеда Шаренца одборници су потезали пиштоље и помало пушкарали, али је са изградњом нове зграде општине вриједне 3,5 милиона марака расправа постала много цивилизованија и више се не потежу „ливори“ већ се неспоразуми витешки рјешавају песницама, гурањем и сочним псовкама. Већ десетак година виновник свих билећких расправа и инцидената је Дражен Дунђер, локални каубој и лидер шешељевих радикала, па је за очекивати да он и даље буде пресудни играч који ће наметати теме и одређивати смјернице развоја мале херцеговачке општине.

Билећка скупштина је аутентична слика и разгледница овог мјеста. Иако се тобоже у новинарским анкетама чуде и згрожавају новом тучом међу одборницима, Билећани су највећи и једини кривци за ова дешавања јер они баш уживају док слушају и гледају своје представнике и „вруће“ сједнице. Скоро 90% одборника садашњег сазива сједи у клупама још од 2008. године и да су Билећани жељели нешто да промијене не би упорно гласали за исте људе. Да су жељели чути другачије озбиљне и стручне програмске расправе не би понижавали угледне интелектуалце и универзитетске професоре дајући им свега неколико десетина гласова, упорно бирајући и дајући повјерење људима за које се не зна да ли су редовно завршили и основну школу.

Слике из Билеће су и слике нашег посрнулог друштва. Ситуација не може ни бити боља када први човјек Републике Српске гостујући у емисији новинарки каже да га заболи „НЕКА СТВАР“. Ако предсједника боли „НЕКА СТВАР“, а ја вјерујем да је био дубоко искрен јер сам сигуран да га боли „НЕКА СТВАР“ за све нас и да га једино интересује опстанак на власти и даље черупање напаћених поданика, зашто се онда чудимо и згрожавамо због псовки, туче и увреда неких одборника у малој провинцији која је далеко од пријестонице у којој столује бахати предсједник.

Тражили сте – гледајте, и ако се по јутру дан познаје питање је да ли ће и када зора сванути у Билећи и Херцеговини и да ли ће разум и колективна свијест већине напокон некада надвладати ситне интересе и сујету појединаца.

Небојша Вукановић

www.nebojsavukanovic.info

2 KOmentara

  1. Vukane nije bitno da li je čovjek visoko obrazovan ili nema škole uopšte .Milan Obrenović nije bio pismen pa je bolje vodio Srbiju od svih ostalih.Znam da si Istoričar,pa vidi za kojih je Srpskih vladara narodu bilo naj bolje.E ja ću ti reći,ako neznaš „Ni jedan nije radio za interes naroda“.Ovo što se dešava u Bileći je sasvim normalno.Dešava se i u takozvanom Civilizovanom Svijetu,i to još gore stvari, a ne Bileći.Desit će se to i u Trebinju ,ali kad narod krene.Nemoj misliti da ćeš ti stanuti ispred naroda ili bilo ko drugi koga je već narod prepoznao kao političara od ličnog interesa

  2. Složio bih se sa Starim Trebinjcem,a rekao bih jednu stvar za Dunđera koju Vukan ne pomenu da li iz neznanja ili… Naime Dunđer u Hercegovini nema niti jednog ratnog druga(nešto slično našem načelniku)dezerter a glumi Šešeljovog srbendu!LJudi koji ga znaju kažu da je cijeli rat radio po Crnoj Gori,poslije rata se vratio otvorio diskont i vedri i oblači u Bileći!

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.