ШТА ЈЕ НАЈОДВРАТНИЈЕ КОД ФАШИЗМА: Слободно реците: Да, ја сам фашиста – та то ионако сви знају

Драги фашисти, поносите се дједовима у ханџар-дивизији, ви чијим очевима су „комунисти бранили да иду у цркву и џамију“: реците да, ја сам фашиста – та то ионако сви знају.

Од свих огавних ствари везаних за њих, ипак је најодвратнија ствар код фашиста то што кукавички одбијају рећи: да, ја сам фашиста.
Драги фашисти, то вам је заправо веома лако. Ево, гледајте.

Ти, Николаидис, показујеш симпатије за злочиначку комунистичку идеологију? Да, показујем.

Ти, Николаидис, подржаваш бројне комунистичке тоталитарне праксе? Да, подржавам.

Ти, Николаидис, мислиш да се комунизам и фашизам не могу изједначити у „принципијелној осуди свих тоталитаризама XX вијека“? Да, мислим, између осталог и зато што је то да је био тоталитарна идеологија најљепше што се може рећи о фашизму.

Ти, Николаидис, мислиш да је Јосип Броз Тито био херој, а не злочинац. Да, мислим.

Ти, Николаидис, заиста мислиш оно што си написао: да су сви југословенски народи свој историјски врхунац доживјели у Титовој Југославији? Да, мислим.

Ти си, Николаидис, онда југоносталгична комуњара? Да, јесам.

ВИДИТЕ, НИКАКАВ ПРОБЛЕМ

Видите, никакав проблем. Ја сам сигуран да сам у праву, немам потребу да прикривам своја увјерења, одлучан сам да вам саопштим (да, можете, ако вам је лакше, рећи – своју) истину и немам намјеру да вам повлађујем.

Хајте сада ви, драги фашисти. Ако сте сигурни у то што сте, зашто се стидите то рећи? Зашто измишљате еуфемизме којима описујете себе? Чему сва она alt-right, white nationalist срања нове фашистичке политичке коректности?

Чему квазидржавничка срања, попут изјаве хрватског премијера Андреја Пленковића, да је ствар са натписом „За дом спремни“ у Јасеновцу – цитирам, „деликатна“?

Јебеммуживот, деликатан је крем за Шпански вјетар, а нема ничег деликатног ни у постављању ни у уклањању из Јасеновца пароле под којом су побијени људи у тамошњем логору.

Чему квазилегалистичка срања, попут изјаве хрватске предсједнице Колинде Грабар-Китаровић, која вели:

„Уколико сте правна држава, онда поштујете законе и прописе. Чињеница је да је поздрав, односно сам логор регулисан прописом. То је на Министарству управе и Влади да одреде шта и како даље. Не можете само тако уклонити плочу, уколико њу сам закон не забрањује. Знате мој став, и што се тиче поздрава ‘За дом спремни’, и што се тиче свих тоталитаризама кроз које је Хрватска пролазила последњих година, и држим да је добра одлука премијера Пленковића да се оснује комисија“.

Прво, или посљедње, свеједно: када нешто не желите ријешити – оснујете комисију. То зна свака будала. Друго, или прво, свеједно: и Аушвиц је био регулисан прописом. Ни Холокауст није, што се нацистичког законодавства тиче, био законом забрањен. Напротив, њемачки је антисемитизам био савршено правно уређен низом антијеврејских закона. Треба ли помињати да је нацистичка Њемачка била правна држава? И то каква: па ту је правну дефиницију ко је Јевреј, ко ће, дакле, у Холокаусту бити убијен, дао највећи правни мислилац XX вијека, Carl Schmitt.

Да су имали памет хрватског државног врха, нацисти су могли саопштити: уколико сте правна држава, онда поштујете законе и прописе. Не можете само прекинути са убијањем Јевреја, ако то сам закон не забрањује. Него, да поводом деликатне ситуације до које је дошло због притужби које стижу из свијета, оснујемо једну комисију која ће испитати питање Холокауста.

За чланове комисије су именовани: Joseph Goebbls (предсједник), Heinrich Himmler, Rudolf Hess, Martin Bormann и Herman Göring.

РЕЦИТЕ ДА, ЈА САМ ФАШИСТА

Чему та поза, те руке у џеповима, то нехајно звиждукање „Лили Марлене“ и поглед уперен у небо, док стојите гологузи, са ножем у устима, насред централног градског трга? Мислите да је, зато што вас је пуно, и све вас је више, ваше претварање увјерљивије, да је ваша идеологија због тога мање срамна и зла – јер један гологузи, ножозуби човјек на тргу је лудак, а мноштво таквих политички покрет – шта покрет, нација?

Пише: Андреј Николаидис/Журнал

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.