Ако си искрена, поштена и вриједна особа, овај текст је за тебе

Не можеш постићи пуно с поштеним радом, искреношћу и преданошћу, тако каже већина људи. Учили су нас да морамо пуно, пуно радити ако не желимо лагати и варати, јер опет кажу, свијет је доказао да већина људи не ради поштено и не ради с најбољом намјером, те да својом неискреношћу постижу више од искрених људи. Гдје се изгубио морал, гдје су нестале праве вриједности? Зашто људи раде то што раде и зашто због властитих несигурности трују друге људе својим лажима?

Није лако данас бити поштен, добар, љубазан, природан и једноставан Човјек, а још је теже постићи нешто као такав Човјек. У овоме свијету великих промјена, трендова, пластичних осмијеха и укочених погледа, готово немогуће је пронаћи Човјека који је на првом мјесту Човјек. Толика је ријеткост сусрести Човјека, да је због те ријеткости постао необичан, чудан и сумњив тај искрени Човјек.

Гдје је нестао човјек са правим вриједностима? Гдје се налази природан и једноставан Човјек? Није нестао, он се налази у свакоме од нас. То је душа која је вјечна, али је понекад дубоко закопана и не може доћи до изражаја. Сваки човјек, свако људско биће је дивно. Не постоји зла беба, не постоји нешто што је рођено лоше или погрешно. Не, то се никада није догодило. Догађа се то да током живота људи изгубе душу, изгубе себе и здрав разум, те поприме карактеристике особе за коју никада нису ни помислили да ће постати. Чиста душа постаје црна јер је свој ум и своје срце обојила тешким бојама, илузијама, лажима и преварама чинећи лоша дјела. Таквих људи је било и биће. Требамо бити тога свјесни али не пасти под такав утицај, већ остати досљедни себи. Не можемо промијенити цијели вањски свијет, не можемо промијенити другу особу, али итекако можемо промијенити себе и свој унутрашњи свијет.

Како? Чинећи сваки дан нешто за добробит себе и других. Корак по корак. Сваки дан је прилика за даривање љубави и мира. Сваки дан је прилика за стварање. То је оно што је битно. Битно је само оно што сами учинимо, јер свако наше дјело чини промјену у свијету.

Јесте, свијет се промјенио и свијет ће се увијек мијењати, на нама је да држимо до себе и својих вриједности, на нама је да останемо своји и прилагођавамо се промјенама. Праве вриједности неће никада изумријети, само им треба више пажње посветити. Каква си Ти особа? Држиш ли до себе и својих вриједности? Држиш ли до своје истине и свог интегритета?

Осјећаш ли се понекад усамљено, као да си једина особа која ради поштено, која говори истину и која помаже другима, без обзира што то други не цијене? Да ли Ти је твој мир најважнији, да ли те ситнице чине сретном док други суморно лутају улицама града тражећи нове изворе забаве и буке, док други купују скупоцјене ствари како би се осјећали вриједније?

Важно је како се Ти осјећаш, важно је да Ти волиш и поштујеш себе, те да ствараш сваки дан, да сваки дан учиниш нешто за себе и друге. Важно је да си Ти првенствено Човјек. Упркос свему, буди само Човјек, природна и једноставна особа која зна себе и свој пут. Иако свјесна своје ријеткости, знај да постоје људи попут тебе, људи попут нас. Знај да нас има и знај да чинимо позитивну промјену у свијету. Сада.

 

Извор: mojzivotnidizajn.com

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.