Вашингтонско преображење премијерке

Жељка Цвијановић је доживјела велико преображење у Вашингтону. Амерички сенатори и дипломате били су веома изненађени премијеркиним реформским говором на Трансатланском економском форуму и панелу посвећеном реформама и напретку у БиХ. Жељки су уста толико била пуна Босне и Херцеговине, агенде, реформи, економије да су је учесници панела изненађено упитали откуд велики заокрет и отклон од популистичке политике свог шефа Милорада Додика, на што је премијерка одговорила шармантним осмијехом и лаконским одговором..

РТРС је дао велики значај премијеркином одласку у Америку , дружењу са српском дјечицом и свештеницима у Чикагу, те говору на панелу гдје је Цвијановићка сједала у друштву савјетника Фадила Новалића, Дениса Звиздића и Мирка Шаровића који су такође били позвани на скуп, али су послали своје савјетнике не придајући му велики значај. Иако форум није имао посебно тежину, РТРС је пемијеркином путовању посветио велику пажњу, као и недавном Додиковом деветодневном боравку у западно-кинеским провинцијама, како би се код грађана стекао утисак да наше вође нису изоловани већ имају живу дипломатску активност.

Током боравка у САД, премијерка је гостовала и у програму Гласа Америке и хвалила се резултатима рада своје Владе, европским интеграцијама, неолибералним реформама које се спроводе по диктату ММФ-а и Свјетске банке. Очигледно је да је прва дама наше Владе од шефа добила задатак да се преобрази кад прелети преко океана како би питком причом покушала да одобровољи америчке финансијере да одобре још неке рате кредита, док је Лажни Вођа наставио да старим излизаним плочама обмањује домаћу јавност. Тако је Жељка у Америци истакла да економија мора бити испред политике и на првом мјесту, док истовремено Додик у Бањалуци каже да је за њега приоритет Закон о Уставном суду БиХ и да му је он важнији од процеса европских интеграција! Исту вече када Цвијановићка у Гласу Америке доживљава преображење помирљиво говорећи о Босни и Херцеговини, економији и европским интегацијама, Додик шаље на РТРС код Мата Ђаковића у Телеринг Емила Влајкија да врло оштро пљује по Америци, глобализму, исламском фундаментализму хвалећи снисходљиво Додика да је велики политичар и патриота кога је тобоже економска криза и поплава спријечила да нешто уради за 10 година.

Непринципјелност, дволичност и лицмјерство су основне одлике режима у Републици Српској и два лица која се приказују у једном дану нису никакво изненађење већ уобичајена пракса. Прије само пола година Додик је тврдио да неће трпити уцјене и да му поред малог и великог руског кредита не треба ММФ и Свјетска банка. Након тога Миле је отишао на сједницу Трилатералне комисије у Београд, а потом усвојио нео-либерални Закон о раду, угасио Банку Српске и измјене Закона о банкама, прихватио механизам координације, акцизе и друге услове како би добио нови кредит ММФ-а пред локалне изборе.

Премијеркино лажно преображење и вашингтонски говор препун Босне и Херцеговине, кога се не би постидио Бакир ил Фадил Новалић, је само игра наших власти како би се показали кооперативним и добили још неки кредит без кога не могу да преживе. Тумарање, недостатак било каквог плана и стратегије, бескрупулозно свакодневно престројавање у потрази за новцима подсјећа на понашање наркомана у кризи коме је сваким даном потребна већа доза и који је у кризи спреман на све да би иглу (кредит и новац) гурнуо у болесни крвоток. Управо због тога странци одржавају уцијењеног и спућеног Додика на власти јер беспоговорно извршава све њихове захтијеве, а они му дозвољавају да у својим медијима изводи јефтине представе како би додатно збунио ионако слуђење и сиромашне поданике.

Јасно је да нам предстоји још тежи период, бројне “болне“ реформе, распородаја Електропривреде и преосталих природних богатстава, отпуштања радника, смањење плата… Владине наркоманске кризе и понижења пред међународним кредиторима Додик, Влајки, ЛаЖански, Мато и остала булумента режимских синекура ће и даље покушати прикрити лажним спиновима о српству. шеријату, издаји и осталим отрцаним причама све док оне не досаде гладном народу, и док он не устане, узме у руку мотке и отјера са власти наркомане и лопове који су све проћердали и упропастили.

Небојша Вукановић

www.nebojsavukanovic.info

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.