28 милиона КМ за опрему и постројења (ВИДЕО)

О Преднацрту буџета још се води расправа. Влада је испланирала да појединим министарствима и републичким институцијама повећа издвајања за чак 300 одсто. Посебно је спорно што, за сада, нико не зна у које намјење ће та средства бити потрошена. Зна се само да је то у буџету заведено под ставком “набавка постројења и опреме”.

Плате ће бити смањене, али зато ће бити повећана средства за набавку постројења и опреме. Та ставка у Преднацрту буџета повећана је за чак 300 одсто! Са 9 на готово 28 милиона марака. О каквим је “постројењима и опреми” ријеч – питања су која смо прослиједили кабинету Жеље Цвијановић. Одговора није било.

Ништа ново. Ново је само да ће тај новац дијелом бити порошен за набавку нових службених аутомобила. Тако, барем, тврде наши извори са Трга Републике. Из Министарства финансија стиже друга прича. Објашањавају само да Влада не планира куповину аутомобила, посебно не на штету социјалних категорија.

Уколико већ нису нови службени аутомобили, какву онда другу опрему и постројења Влада планира купити за 28 милиона – без одговора! Економисти су, читајући Преднацрт буџета, били увјерени да за расипништво више нема мјеста. Биће да су се преварили.

Министарство локалне управе и самоуправе, умјесто овогодишњих 10 хиљада марака, сљедеће године за набавку опреме и постројења имаће чак 128 хиљада марака.

Министасртво трговине са 10 хиљада догодине ће располагати са 140 хиљада марака. Драстично повећање је и у Министарству финансија – са 246 иду на готово 413 хиљада. Ресор Миленка Савановића са 23 иде на 123 хиљаде марака. И сва та повећања су за такозвану набавку опреме и постројења. А још нико јавно не одговара шта ће постројавати и опремати.

Ресор правде неће имати повећања. Министар правде РС Антон Касиповић не зна због чега су толика повећања другим министаствима, али зна да сваки трошак у најамњу руку треба и мора да буде оправдан.

Досадашња пракса је показала да одавно много тога није под лупом. Посебно нетранспарентно трошење народног новца. У девет милиона марака, колико је намијењено за опрему и постројења појединим министасртвима и институцијама, стане чак 26.635 просјечних пензија или 10.819 просјечних плата у Српској.

Статистике никад доста. Осим поређења са платама или пензијама, занимљиво је да би се са повећањима која су намијерена за опрему и постројења могли испеглати дугови “просвјетарима”.

За бројне накнаде дугује се око три милиона марака. Могле би се измирити и субвенције младим брачним паровима за купљене станове на кредит. Дуг је списак, али ваљда је у свему томе најважнија министарска опрема или нека фамозна постројења о којима јавност, за сада, ништа не зна.

ИЗВОР: РТВБН

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.