УСТАВНИ СУД СРПСКЕ КАЖЕ: НСРС ЈЕ ПРЕКРШИЛА ПРОЦЕДУРУ

Народна скупштина повриједила је витални национални интерес Бошњака. То је суштина данашње одлуке Уставног суда РС, у којој пише да је руководство Скупштине прекршило Устав.

Генерални секретар послао је одлуку о констатовању резултата референдума у Службени гласник, прије него што је о њој расправљало Вијеће народа. Направили смо процедурални пропуст, поручује предсједник Скупштине, Недељко Чубриловић. Тврде да нису сматрали да се такве одлуке требају слати у Вијеће народа.

”За објављивање оваквих аката надлежан је Генерални секретар Народне скупштине, и он никакву грешку није направио, јер је мишљење било да је ријеч о одлуци. Таквим одлукама се суд до сада није бавио. Паралелно је упућено и Вијећу народа, и на објављивање. И ако има грешке, то је једина грешка, што је паралелно упућена одлука”, сматра Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине РС.

За ту грешку ипак неко треба да одговара, сматра потпредсједник Народне Скупштине. Ненад Стевандић, поручује да се мора утврдити ко је и због чега повукао потез који је Уставни суд оцијенио као кршење Устава.

“Мислим да је треба поново доставити Уставном суду, када прође предвиђену процедуру, а утврдити ко је погријешио у провођењу процедуре. Ван тога, или изнад тога је воља народа. Вољу народа уставни судови не поништавају”, рекао је Ненад Стевандић, потпредсједник Народне скупштине РС.

Предсједник Скупштине се прави да није прочитао Устав, поручују СДС-овци. Сви закони, други прописи и акти, по Уставу, морају да прођу кроз руке делегата Вијећа народа. То што су објавили одлуку у Службеном гласнику само дан након њеног потврђивања, без консултовања Вијећа народа, довољно говори о томе да је владајућој коалицији одговарало да резултати референдума никада и не буду објављени, поручује Вукота Говедарица.

“Закључак је један једини. Па ово је заиста била једна анкета и ништа више. Неко је свјесно из процедуралних разлога усмјерио Уставни суд да донесе такву врсту одлуке. И данас у РС имамо следећу ситуацију. Референдум се десио, али објаве у Службеном гласнику уопште нема”, рекао је Вукота Говедарица, посланик СДС-а у НСРС.

Посланици коалиције Домовина задовољни су одлуком Уставног суда. Никакав други исход, кажу, нису ни очекивали. Слично поручују и из Вијећа народа.

“Проблематизовали смо цијело вријеме и саму одлуку о референдуму и све оно послије тога што се дешавало. Али врхунац, хајде да кажем, непоштовања Устава РС је било објављивање те три одлуке и закључка у Службеном гласнику”, рекао је Мујо Хаџиомеровић, шеф клуба Бошњака у Вијећу народа РС.

Сада све мора испочетка. Комисија за спровођење референдума доставиће исти извјештај Скупштини на усвајање. Из Скупштине ће га послати, овај пут, прво Вијећу народа на разматрање. Пошто тамо, већ предвиђају у Скупштини, неће моћи да се договоре, одлука ће, по свој прилици, поново завршити у Уставном суду. Нова-стара објава извјештаја о резултатима референдума, зато ће морати да сачека март или април идуће године.

Извор: фронтал.рс

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.