Управа „Електропривреде РС“ свим радницима давала стимулације

Матично прдузеће МХ „Електорпривреда РС“ исплаћивало је сваки мјесец у прошлој години стимулацију, која се кретала и до 30 одсто плате, скоро свим радницима без доказа на који су начин они те стимулације заслужили, открила је Главна служба за ревизију јавног сектора РС.

У извјештају ревизије наведено је да је чак 97 % радника Матичног предузећа, или њих 155 у просјеку мјесечно примало стимулацију од десет до 30 %. Ово предзеће лани је запошљавало 176 радника, али руководиоци немају право на стимулацију.

„Стимулативни дио плате за раднике је утврђиван појединачно за сваки мјесец и мјесечно се кретао од 10 до 30 % за 155 радника у просјеку у току 2015. године, што чини око 97 % од броја радника који су имали право на стимулацију, с обзиром на то да право немају само руководиоци“, наводи се у извјештају ревизије.

Ревизори су истакли да би по правилу стимулација требала да представља мотив за изванредне или бар изнадпросјечне резултате у раду, те да у ситуацији у којој највећи број радника већ остварује стимулацију, то умањује ефекте такве врсте награђивања и поприма карактеристике практичног повећања плате радника.

„Предузеће поступку ревизије није могло да докаже на који начин је сваки радник појединачно испунио прописане критеријуме на основу којих је добио стимулацију“, истакнуто је у извјештају.

Укупни трошкови бруто зарада и накнада радника у прошлој години износили су 3,9 милиона КМ од чега је на зараде за редован рад отишло 3,45 милиона КМ, а за стимулације 425.704 КМ.

Поред тога, ревизори су указали и да је Матично предузеће лани издавало више путних налога за службена путовања особи која није у радном односу у предузећу што није у складу са Уредбом о накнадама за службена путовања у земљи и иностранству за запослене у јавном сектору РС којим су те накнаде предвиђене за запослене, а ови путни налози су издавани ради обрачуна трошкова службених путовања насталих у вези обављања услуга дефинисаних закљученим уговором о дјелу.

„Такође, у појединим случајевима запосленима који су били на службеном путовању признавани су трошкови смјештаја и ноћења на основу хотелских рачуна хотела који спада у прву категорију, што није у складу са поменутом уредбом. Трошкови смјештаја и ноћења на службеном путовању обрачунавају се највише до висине цијене ноћења у хотелу друге категорије (са четири звјездице) у мјесту службеног боравка“, наведено је у извјештају.

Нето добит овог предузећа у прошлој години износио је нешто више од два милиона КМ.

Матично предузеће у зависним предузећима ЕРС има 65 одсто капитала, односно у Истраживачко-развојном центру електроенергетике са 51 одсто.

1 Komentar

  1. Kakve to veze ima kada je i Revizor iz lopovske garniture.Ova govna treba privatizovati da bi ovaj narod bar psihički bio sit.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.