Кров над главом за седам избјеглих и расељених породица

Седам требињских породица из категорије избјеглих и расељених добило је дуго чекани кров над главом, у пројекту изградње стамбених јединица укупне вриједности 220.000 КМ, које је финансирало Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске уз учешће Града Требиња од 20% за инфраструктурне прикључке.

Министар за избјеглице и расељена лица Давор Чордаш и градоначелник Требиња Лука Петровић уручили су данас кључеве новоизграђеног дома породици Перотић у насељу Мостаћи.

Јован Перотић без имовине је остао – и у Дубровнику, гдје је прије рата живио, и у родној Чваљини у Поповом пољу, а његова плата ноћног стражара од 450 КМ била је једини приход четворочланој породици.

„Иако сам борац прве категорије, живио сам као подстанар и плаћао кирију 200 КМ. Једино су ми ово министарство и ова влада изашли у сусрет – да ми ову кућу направе и поклоне“, рекао је Перотић додајући да је још раније сам обезбиједио земљиште и темеље за градњу, те да очекује да ће његов нови дом ускоро бити употпуности завршен, уградњом прикључака за струју и воду.

Министар Давор Чордаш истиче да радује што у БиХ још увијек постоји интерес институција за ову проблематику и што и 20 година након рата избјегли и расељени нису заборављена категорија.

„Изборили смо се да на подручју Републике Српске током 2017. и 2018. године имплементирамо око 70 милиона КМ – за изгадњу преко 1.200 стамбених јединица и око 280 станова за ове категорије становништва“, рекао је министар Чордаш, додајући да изградња стамбених јединица у Требињу није и посљедњи заједнички пројекат Владе РС и Града Требиња намијењен избјеглим и расељним лицима.

У наредној фази збрињавања, како је додао, укупно планирана средства за Требиње износе око 4 милиона КМ.

Градоначелник Лука Петровић вјерује да ће овим средствима до краја 2017. године у Требињу коначно бити стављена тачка на проблем стамбеног збрињавања оних који су у рату остали без имовине.

„У пројекту ‘ЦЕБ2’ планирано је изградња стамбене зграде у кругу бивше касарне са више од 30 станова. Пројеком проширења капацитета Дом пензионера у Требињу требало би да добије нових 30 кревета. Овим ћемо трајно затворити проблем алтернативног и колективног смјештаја избјеглих и расељених лица у Требињу“, рекао је Петровић.

Он је додао да је у пројекту проширења капацитета Дома пензионера обавеза Града Требиња – дио трошкова пореза на додатну вриједност, док ће за изградњи стамбене зграде у кругу бивше касарне у буџету за 2017. годину бити планирано 285.000 КМ – за обезбјеђење локације, грађевинску дозволу и измирење дијела ПДВ-а.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.