Милорад Додик поништио резултате референдума

Наиме, како је наведено у члану 5 Одлуке о констатовању резултата републичког референдума, „резултати референдума ће бити објављени у форми извјештаја у Службеном гласнику РС најкасније у року од 30 дана од констатовања резултата референдума.“

Резултати референдума су овом одлуком констовани 11. октобра 2016. године, али они у форми извјештаја нису објављени у Службеном гласнику РС у заданом року.

Правни стручњаци тврде да без објављивања извјештаја референдума нема, јер није објављен у року задатом од самог законодавца.

Тако референдум правно ни не постоји. То у коначници предсједнику РС суштински у одређеном смислу олакшава позицију пред Тужилаштвом БиХ.

Но с друге стране треба имати у виду да се Додик оглушио о Одлуку Суда о забрани провођења референдума и обустављању свих активности на њаговом првођењу.

Дакле, како је већ протекло 18 дана од законског рока за објаву извјештаја о референдуму у Службеном гласнику РС проведени референдум се може сматрати само скупим истраживањем јавног мнијења у Републици Српској.

Иначе, како незванично сазнајемо, OHR је чекао објаву овог извјештаја у Службеном гласнику како би референдум ставио ван снаге.

Додика су о томе наводно обавијестили његови извори у PIC-у што му је, уз страх од Тужилаштва БИХ, било више него довољно да се одлучи за овај сценаријо.

Иначе, вишемјесечно надмудривање, политичка криза, вербални сукоби унутар РС, али и цијеле БиХ, на крају се свело на спровођење одлуке Уставног суда БиХ тако што је Скупштина РС усвојила потпуно нови закон који више не познаје прославу Дана РС као крсне славе.

Претходно наведене чињенице, као и оне о неодржавању раније најављених референдума о Суду и Тужилаштву БИХ јасно говоре да су све активности била само манипулација актуелне власти у РС.

glas

ИЗВОР: БНТВ

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.