Код комшије на вјенчање: За склапање брака у мањим општинама добију до 500 KМ

Парови који у Љубињу, Невесињу и Билећи стану на „луди камен“ од ових општина ће добити по 500, док онима који судбоносно „да“ изговоре у Kнежеву или Kалиновику следи дар од 300 марака.

Да би зауставиле одлазак становништва у друге градове и повећале наталитет поједине општине у Српској издвајају новац за сваки склопљени брак. Углавном, реч је локалним заједницама са мањим бројем становника, док су брачни парови у градовима и већим општинама ускраћени за овај вид подршке.

У општини Љубиње, где се ова пракса примењује већ годинама, кажу да осим Љубињаца брак у овом месту све чешће склапају њихове „комшије“, пише Глас Српске.

– Новац за склапање брака смо почели да дајемо пре неколико година како бисмо спречили одлазак становника и повећали наталитет. До самог увођења ове стимулативне мере у Љубињу је било веома мало бракова и новорођенчади. Међутим, мере су уродиле плодом и сад многи желе да се венчају у Љубињу – рекли су у овој општини, који становнике из других општина часте са 300 KМ.

И у општини Билећа је повећан број склопљених бракова.

– Не можемо са сигурношћу да тврдимо да ли је то последица тих накнада или не, али је општина остварила циљ – рекли су у овој општини.

Иако се у општинску касу Kнежева већ неко време не слива довољно новца, начелник ове општине Горан Боројевић каже да ће за подршку формирању породице новца увек бити.

– У протеклом периоду било је проблема кад је реч о исплати овог новца, али ће то ускоро бити решено. За сваки склопљени брак општина ће издвајати 300 KМ, а толико добија и свако новорођенче – рекао је Боројевић.

Међутим, у Бањалуци, Приједору и Добоју, као и у многим другим локалним заједницама, брачни парови немају ову врсту подршке, али постоје друге стимулативне мере.

Тако се у Приједору и Бањалуци организују колективна вјенчања, а разне манифестације попут, „Kонференција беба“ не мањкају ни у другим локалним заједницама.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.