Деманти в.д. директора Агенције за лијекове БиХ, Алаксандра Золака поводом прилога у Дневнику 2 РТРС-а

Данас је на адресу протала ЛЕУТАР стигло писмо в.д. директора Агенције за лијекове БиХ, господина Александра Золака, којим демантује наводе изнесене у Дневнику 2 РТРС-а, који је емитован 28.11.2016. Садржај e-mail-а и оригиналан текст дописа РТРС-у можете прочитати у наставку.


С обзиром на то да РТРС, као јавни сервис, упорно шири дезинформације у вези са Правилником о смањењу цијена лијекова у БиХ, у прилогу вам шаљем писмо које сам ја као, в.д. директора Агенције за лијекове БиХ, јуче упутио уредништву ове куће након објављивања погрешних информација и извртања чињеница.

Уколико желите, слободни сте да га објавите, али вам писмо шаљем првенствено у намјери да се информишете о детаљима које можете да чујете у синхронизованој акцији РТРС-а и, сада је већ евидентно, СНСД-а.

Доста посла смо урадили уколико само одвојите вријеме да прочитате писмо које сам упутио РТРС-у након тенденциозног прилога, са нетачним подацима, емитованим у Дневнику 2 и Дневнику 3 у недјељу, 27. новембра. Иако сам тражио да испоштују правила професије и реаговању/демантију из Агенције за лијекове БиХ посвете исто вријеме које су посветили навођењу нетачних и имагинарних података, у синоћњем Дневнику 2 прочитали су само двије реченице, од којих једна није исправно цитирана, чиме је прича о цијени лијекова поново доведена у политички контекст.

С обзиром на то да јавни сервис Републике Српске није мјесто на којем се могу чути информације од јавног интереса, у томе нам треба ваша помоћ.

Надам се да ћете разумјети моју поруку. Захваљујем  вам за одвојено вријеме.

С поштовањем,

Александар Золак


Број: 01-50.1-5772/16

Даryм: 28.11.2016. године

Радио-телевизија Републике Српске

н/р главног уредника Синише Михаилсвића

ПРЕДМЕТ: Реаговање/деманти

Поштовани,

у вашој синоћњој централној информативној емисији Дневник 2, као и касније у Дневнику 3, емитован ј е прилог у којем су у потпуности изврнуте чињенице које сам ја, као вршилац дужности директора Агенције за лијекове БиХ, презентовао на јучерашњој конференцији за новинаре одржаној послије састанка са предсједником ПДП Браниславом Бореновићем. Информације које сам представио у вези са Правилником о смањењу цијена лијекова, а које се тичу неспорног појефтињења, у вашем прилогу су минимализоване и стављене у други контекст, уз величање тенденциозног приступа и тезе да би СНСД, да је на власти, наводно урадио боље.

Умјесто неспорне, аргументима доказане чињенице да ћe лијекови у БиХ појефинити, ваш новинар се бавио непостојећим аргуменгтима „шта би било кад би било“ по којем тврдите да би други правилник, СНСД-ов, био бољи.

СНСД је имао потпуну власт 10 година, укључујући и власт на државном нивоу, а имао је и директора Агенциј е за лијекове БиХ од њеног оснивања, до уназад 10 мјесеци.

Имали су, а и сада имају, три од седам представника у Стручном вијећу. За све те године СНСД није донио никакав правилник, на којем сте ви, ваљда од силне жеље да јесте, синоћ инсистирали у Дневнику 2 јавног сервиса.

Ми смо то урадили за 10 мјесеци. Они., које величате, правилник нису донијели за све те године власти, али су након одласка у опозицију напрасно постали вриједни и нешто коначно предложили , са предвиђеним коефицијентом од 0,95.

Сада је усвојен коефицијент 1.

За овај приједлог ,чије ефекте ви у вашој информативној емисији, иако сте јавни сервис, умањујете, гласали су сви чланови Стручног вијећа, укључујући троје чланова из СНСД – Ванда Марковић Пековић (помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Драгана Богданића), Лазар Продановић (посланик СНСД у парламенту БиХ) и Николина Шпирић (блиска рођака, братаница Николе Шпирића).

Министар Богданић, као и сви остали високи функционери СНСД-а, укључујући,
нажалост, и РТРС, тврдњама да су уштеде могле бити знатно веће, свјесно обмањују јавност. Разлика у уштеди између „СНСД Правилника“, како га ви називате, а који не постоји и никад није усвојен, иако су били на власти, и усвојеног је cca 5 милиона КМ. Да је приједлог СНСД могао да буде усвојен, био би усвојен док су они о томе одлучивали.

Ви се у вашем прилогу не обазирете на чињеницу да до доласка ове власти није било никкве уштеде. А ја вас питам и зашто нисмо добили ту информацију – гдје је уштеда од 50 милипна пута десет година колико су они били на власти, а нису донијели тај правилник, који величате у вашим прилозима?

Стварна истина је да је Агенција за лијекове БиХ, откако сам ја на њеном челу, успјела да ствари помјери са мртве тачке и направи за 10 мјесеци што претходна власт није успјела за 10 година.

Ваш синоћњи прилог наштетио је угледу Агенције за лијекове БиХ и мени лично. Захтјевам од вас да, у складу са правилима ваше провесије и обавеза које имате као јавни сервис, у вашој првој наредној централној информативној емисији Дневник 2, а потом и у Дневнику 3, у исто вријеме са истом минутажом колико сте посветили величању непостојећег СНСД правилника, објавите реаговање/деманти и пренесете тачне информације о уштедама које ће донијети усвојени Правилник.

С поштованјем,, в.д. директора

др. Александар Золак

zolak-1

zolak-2

image001

ЛЕУТАР:НЕТ

 

 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.