Влада РС због ММФ-а преноси ентитетске надлежности на БиХ

Значајан дио надлежности Агенције за банкарство РС биће пренесен на Централну банку БиХ ако Влада Српске прихвати захтјев Међународног монетарног фонда (ММФ) којим је, између осталог, предвиђено да Одбор за супервизију БиХ буде врховно тијело за планирање, надзор и извјештавање о супервизији банака, открива пословни портал CAPITAL.ba.

Одбору за супервизију при Централној банци БиХ, који чине представници ентитетских агенција и ЦБ, биле би проширене надлежности на основу меморандума који је саставни дио документа „АИД Мемоире“ о којем је разговарано на састанцима ММФ-а и представника власти у БиХ и регулаторних тијела.

То значи да је са преносом надлежности РС из области банкарства на ниво БиХ упознат министар финансија РС Зоран Тегелтија који са ММФ-ом има редовне сусрете, али о томе јавност није упозната у саопштењима издатим након тих састанака.
АБ РС би била подређена Одбору на нивоу БиХ

Формирањем одбора за супервизију на нивоу БиХ успоставио би се паралелан систем планирања, праћења и извјештавања у области банкарске супервизије, а ентитетске агенције за банкарство претвориле само у извршне органе.

Између ентитетских агенција и Централне банке БиХ још 2008. године је потписан „Меморандум о начелима сарадње банкарске супервизије и сарадње и размјене података и информација“ који се искључиво односио на размјену података.

Међутим, новопредложеним „Меморандумом о финансијској стабилности“ предвиђају се заједничке контроле системски значајних банака, регулаторни и контролни процеси у тим банкама. То значи да се ове надлежности у потпуности измјештају ван АБ РС, а Одбор за супервизију на нивоу БиХ више неће служити само за координацију већ предлаже и конкретне мјере.

„Прихватање тог приједлога значило би да улогу агенција за банкарство преузимају тијела формирана меморандумима. Супервизија и са њом повезани процеси значајно би били измјештени из Агенције за банкарство РС и Српске. Све ово представља основ да Агенција за банкарство у наредном периоду буде само један од учесника у процесу супервизије“, кажу саговорници CAPITAL-a.

Стручњаци из ове области истичу да је Централна банка БиХ овлаштена за координацију дјелатности ентитетских агенција за банкарство, а никако за обављање њихове дјелатности, а што се покушава постићи предложеним меморандумом.

Наши саговорници наводе да се, иако у РС постоји Одбор за координацију супервизије финансијског система, меморандумима кроз формирање тијела вјештачки покушава направити оквир за надзор банкарског система који би био изнад ентитетског нивоа.

Истичу и да се у документу Централна банка БиХ наводи као институција надлежна за финансијски сектор што није тачно јер је она надлежна само за монетарну област.

„Намеће се питање зашто Централна банка не може обављати координацију дјелатности агенција за банкарство самостално већ се тражи формирање тијела кроз које ће се обављати координација? Да ли формирање таквог тијела побољшава координацију или је само циљ да се координација из одређених разлога институционализује“, питају наши саговорници.
Формирање Фонда за реструктурирање

Један од приједлога ММФ-а је и формирање је Фонда за реструктуирање на нивоу БиХ, чиме је потврђено раније писање CAPITAL-a.

Међутим, питање је колико ће и његово формирање бити једноставно, јер и то значи директан пренос досадашњих надлежности РС и њених институција на БиХ.

Уколико до тога, ипак, дође наши саговорници наглашавају да је неопходно јасно дефинисати да новац прикупљен од банака у РС, који ће ићи у тај фонд, припада Српској или Агенцији за банкарство РС и да Агенција има искључива овлаштења за управљање тим новцем.

Међу приједлозима ММФ-а у овом документу предвиђено је и укључивање Инвестиционо-развојне банке РС у надлежност Агенције за банкартсво.

Наши саговорници наводе да би то значило да ће у случају укључивања Централне банке или других институција у процес контроле, под њихову контролу спадати и ИРБ.

Ово је само посљедњи у низу услова из банкарске области ММФ-а за наставак кредитног аранжмана. Како би добила пријеко потребан новац Влада РС већ је пристала да ликвидира Банку Српске, изашла је из управљања великим кредитним одбором ИРБ-а, укинути су директни пласмани и зајмови ИРБ-а, а до краја године, и поред бројних примједби, биће усвојен нови Закон о банкама.

ИЗВОР: CAPITAL

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.