Конституисан нови сазив: У скупштинској већини и неки одборници опозиционог блока?

Верификовањем мандата новоизабраних одборника, именовањем новог руководства и полагањем свечане заклетве – да ће радити у интересу грађана и града Требиња, данас је званично конституисан нови сазив Скупштине града Требиња.

За предсједника Скупштине града изабран је Драгослав Бањак из СНСД-а, кога је у поступку тајног гласања подржало 20 одборника. Требиње је добило и најмлађег потпредсједника Скупштине града, пошто је на ту функцију са 19 гласова изабран двадесетдвогодишњи Бојан Шапурић, одборник ДНС-а.

Идеал коме ћу тежити током обављања ове захтјевне функције биће непристрасност у складу са принципима најбољих пракси демократског парламентаризма. Очекујем вашу подршку у вођењу сједница, доследним поштовањем закона, статута и пословника. Надам се да ће овај дом бити мјесто сукоба мишљења без нарушавања демократске атмосфере са сталном свјешћу политичких опонената о потребама грађана Требиња“, поручио је у првом обраћању одборницима новоизабрани предсједник Скупштине града Драгослав Бањак.

На приједлог градоначелника Луке Петровића на функцију замјеника градоначелника изабран је Мирко Ћурић из СНСД-а, који је на тајном гласању добио подршку 21 одборника.

Ћурић се захвалио градоначелнику и одборницима на указаном повјерењу, поручивши грађанима Требиња да се одборничког мандата одрекао управо како би са нове позиције могао више да допринесе рјешавању проблема.

„Проблема је много, али вјерујем да ћемо тимским радом и енергијом коју имамо све квалитетно рјешавати. Вјерујем да сви овдје, без обзира на политичку опцију, имамо исти циљ, а то је боље Требиње и надам се да ћемо успјети у томе“, рекао је новоизабрани замјеник градоначелника Требиња.

За в.д. секретара Скупштине града именован је Велибор Бодирога.

Конситутивном засједању, како је речено – из оправданих разлога, није присуствовао један одборник СНСД-а.

Према резултатима локалних избора 2016. у скупштинским клупама сједиће 11 одборника СНСД-а, 6 одборника ПДП-а, четири СДС-а, по два одборника ДНС-а и Социјалистичке партије и по један одборник Покрета за Требиње, Уједињене Српске и Партије уједињених пензионера.

Испред националних мањина одборнички мандат добила је Милка Бутулија.

На данашњој сједници нису изабрана скупштинска радна тијела, што ће, како је речено, бити урађено у наставку конститутивне сједнице, чији ће термин бити накнадно утврђен.

Петровић: Јединство умјесто агресивне реторике

У обраћању новом сазиву Скупштине града градоначелник Требиња Лука Петровић позвао је све политичке опције и њихове представнике у локалном парламенту на јединство и заједнички рад, чиме би се допринијело „општем миру међу суграђанима и политичким субјектима и на тај начин креирали најбоље услове да се дође до оптималних рјешења“ за проблеме Требињки и Требињаца.

Наша визија је јасна и заснива се на платформи која примарно реализује питања развоја економских и друштвених прилика у граду. Ми ћемо уложити све напоре и ставити у функцију све ресурсе да побољшамо услове живота грађана јер смо тако и обећали. Због тога позивам све коалиционе партнере да и даље раде на ономе што смо зацртали, али позивам и оне политичке субјекте који нису били уз нас – да напусте агресивну реторику и дају свој допринос и понуде рјешења и сугестије, које ћемо увијек саслушати и разматрати“, истакао је Петровић.

Анђушић: Поједини одборници нису испоштовали страначки договор

Ново скупштинско руководство и кандидат за замјеника градоначелника у поступку тајног гласања добили су више гласова од броја мандата које је освојила изборна коалиција актуелног градоначелника Луке Петровића, а јединство приликом гласања изостало је и у редовима „сигурних“ опозиционара ПДП-а и СДС-а.

И поред тога што два опозициона клуба броје десет мандата – на тајном гласању за предсједника скупштине приједлог већине није подржало 8 одборника, на гласању за потпредсједника 9, а за замјеника градоначелника 7 одборника.

„Ми смо прије два дана имали сједницу клуба гдје смо заузели јединствен став. Тајно гласање је очито потврдило да сви одборници ПДП-а и СДС-а нису испоштовали тај договор. Видјећемо у наредној радној сједници како ће се поједини одборници одредити“, рекао је медијима одборник ПДП-а Зоран Анђушић.

Одборник СДС-а Видомир Бегенишић каже да му није познато зашто одборници два клуба данас нису били јединствени, али вјерује да ће већ на првим радним сједницама парламента опозиција показати стабилност.

„Ово је тек конститутивна сједница и мислим да ће већ на наредној редовној бити јасно – ко је у позицији а ко у опозицији. Оно што је очигледно – актуелни градоначелник ће имати комотну скупштинску већину“, каже Бегенишић.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.