Да ли је на помолу коалиција СДС-СНСД?

Може ли се десити прекомпозиција политичке сцене у Републици Српској питање је број један на чему ових дана раде „мисионари“ Савеза независних социјалдемократа, али и Српске демократске странке.

Да се нешто дешава иза сцене потврђују и ријечи новог предсједника СДС-а Вукоте Говедарице, који је прије два дана поручио Милораду Додику, предсједнику РС и СНСД-а, да са њим (Додиком) нема сарадње све док се не извини због тога што дијели грађане Републике Српске и да му не шаље разне мисионаре.

Међутим, Додик, као предсјендик РС, јуче је одаслао нову поруку којом је позвао на јединство политичке снаге ради одређивања приоритетних политика за наредну годину с акцентом на заједничко ђеловање у БиХ, која ће, како је навео , морати реаговати или БиХ неће бити.

Додик није образложио овај позив, као ни да ли то значи да ће он покренути у наредној години, како је дефинисано у страначким актима СНСД-а, враћање надлежности РС с нивоа БиХ. У платформи СНСД-а је наведено да ће наредне године, ако се не врате надлежности РС с нивоа БиХ, покренути процедуру издвајања РС из БиХ.

Овај, као и онај раније упућени позив Говедарици да разговарају, није оставио равнодушне све у СДС-у. То потврђује и  потпредсједник СДС-а и начелник Сокоца Милован Бјелица Цицко који се јавно заложио за сарадњу са СНСД-ом на свим нивоима.

Бјелица каже да ни у једном тренутку није доведена у питању сарадња начелника СДС-а са Владом РС. Према његовим ријечима, мора бити успостављена и сарадња на свакодневном нивоу између српских представника у заједничким органима у Сарајеву, гдје су кадрови Савеза за промјене, и институција Републике Српске у Бањалуци, које предводе кадрови СНСД-а.

Коментаришући став предсједника СДС-а да нема сарадње с СНСД-ом и Милорадом Додиком, Бјелица каже да је то било само „један дан“, наводећи да је било и да сада има воље у СДС-у да се разговара са Милорадом Додиком.

Хоће ли неки нови вјетрови смирити политичку ситуацију у РС и хоће ли нестати тензије између СНСД-а и СДС-а за сада је неизвјесно.

Ако је судити по ријечима новог предсједника СДС-а Вукоте Говедарице, упућених синоћ с Јахорине, тешко је повјеровати да ће у скоро вријеме доћи до сарадње двије највеће странке.

ИЗВОР: БН телевизија

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.