Рокер у мантији – освојио срца Мостараца: Радивој Kруљ је свештеник који руши стереотипе

Мостарски парох Радивој Kруљ слуша Азру и Забрањено пушење, има шесторо дјеце и спрема докторат из „хрватске повијести“.

Због оца Радивоја ми млади радо долазимо у цркву. Он није строг свештеник, пред којим се мораш преподобити. Kад нас сретне у граду, набаци „петицу“ за поздрав, пита како је на факултету, нашали се – каже студентиња Јована Судар.

А Радивој Kруљ је свештеник који руши стереотипе. Још у младости другари су га прозвали „поп – рок“, због дружељубивост и музике коју је слушао, а симпатични надимак се „примио“ и остао му до данас.

Похађао сам гимназију у Билећи и као многи други младићи слушао сам Бијело дугме, Азру, Забрањено пушење. Kад сам одлучио да студирам теологију, прозвали су ме поп – рок – прича Kруљ.

Сјећа се како га је и вијест о рушењу Старог моста, прије 23 године, затекла на гимназијском дружењу уз музику.

– Мој друг из разреда, Далибор Ђурасовић, плакао је због моста, а ја сам га тјешио. И тада ми је рекао: хајде да се закунемо да ћемо се, кад завршимо студије, вратити у Мостар: ја као љекар, а ти као свештеник – прича отац Радивој. Испунили су обећања. Радивој је данас мостарки парох, а др Далибор Ђурасовић, анестезиолог у Свеучилишној клиничкој болници и предсједник православне Црквене општине Мостар.

Пијре осам година, када је преузео парохију, отац Радивој и његова супруга Наташа имали су троје дјеце, да би их у Мостару стекли још троје. Ана (17), Лука (15), Јелисавета (13), Алекса (7), Атанасије (6) и Давид (4) њихово су највеће богатство и најпреча брига.

Проповијед дјелом је најбоља проповијед. Не можете као свештеник савјетовати људима да рано ступају у брак и рађају дјецу, а да сами избјегавате родитељске обавезе каже отац Радивој. Мада признаје да је за бригу о дјеци задужена углавном мајка, радо потомцима пред спавање чита народне бајке и епске пјесме, савјетује их и разговара са њима.

Уз многобројне свештеничке и родитељске обавезе, ангажман вјероучитеља, послове везане за црквену библиотеку и „Просветину“ школу српског језика, те за обнову Саборног храма, спрема и докторат и то из хрватске историје, или како се званично зове „хрватске повијести“. Докторант је на Филозофском факултету Свеучилишта у Мостару и каже да му није тешко да тезу припрема на хрватском језику.

Што би ми било тешко, не треба ми преводилац. Уосталом, „повијест“ је ријеч српског поријекла – каже уз осмјех.

Познаје 5.000 вјерника

Иако их има скоро 5.000, отац Радивој каже да познаје све своје парохијане и да је увијек спреман да саслуша сваког од њих.

Најчешће ми се обраћају због егзистенцијалних проблема, неимаштине, незапосленсти, обнове. Понекад пожелим да ми се неко обрати са духовним питањем, али шта да се ради. Црква није ни биро за запошљавање, ни министарство обнове, па им не можемо помоћи, али можемо их слушати и разумјети – каже он.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.